Taş Tepeler Projesi kapsamında, bu yıl 9 arkeolojik alanda sürdürülen çalışmalarda, son olarak insan ve hayvan heykellerine ulaşıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından  yürütülen kazı çalışmalarıyla Göbeklitepe’nin “D yapısında” kireç taşından yapılmış ve gerçek boyutlu bir yaban domuzu heykeli bulundu.Yüzeyinde kırmızı, beyaz ve siyah pigment kalıntılar görülen eser, döneminden bugüne uzanan ilk boyalı heykel buluntusu oldu.

Göbeklitepe’de keşfedilen yaban domuzu heykeli, “H şeklinde” bir sembol, bir hilal, iki yılan ile üç insan yüzü veya maskesi olduğu tahmin edilen süslemelere sahip bir seki üzerinde yer alıyor.

Karahantepe’de sürdürülen kazı çalışmalarında ise bir insan heykeli ortaya çıkarıldı.2,3 metre yüksekliğindeki insan heykeli, bir sekinin içerisinde zemine sabitlenmiş olarak bulundu.

Fazıl Say'a Kültür Bakanlığı'ndan yanıt! Fazıl Say'a Kültür Bakanlığı'ndan yanıt!

Ölü bir insanı çağrıştıran, kaburga, omurga ve omuz kemiklerinin vurgulandığı oturur vaziyetteki heykelin bulunduğu alanda, duvara yerleştirilmiş bir akbaba heykeli ile zemine bırakılmış taş tabaklara da  ulaşıldı.

göbekli tepe

kültür sanatput

gerçekçi


 

Editör: Nehir Durdağı