Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, emekli ve asgari ücretlilerle ilgili aldığı kulis bilgilerini açıkladı.

Karakaş, hükümet çevresinden düşük maaş alan emeklilere seyyanen zam yapılması yönünde baskı olduğunu söyledi ve hükümetin 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam vermeyi planladığını ileri sürdü.

Karakaş şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücreti istediğiniz zaman artırabilirsiniz. Bunun için yasa çıkarmaya gerek yok. Yasal engel yok. Mesela 2001 yıllarının başında asgari ücreti 4 kez artırmışız. 1 yılda 4 kez, ondan sonra üç kez de artırmışız. 2016 yılına kadar hem Ocak hem Temmuz olmak üzere iki kez arttırmışız. Enflasyon düştükten sonra bir kez bir kez belirlemeye başlamışız. 2022 yılına geldiğimiz zaman yüksek enflasyonla birlikte tekrar iki defa artırmak zorunda kaldık.

Asgari ücret sadece gıdayla beslenmeyle ilgili bir olay değil. Aynı zamanda ulaşımdan kiraya, yeme-içmeden barınmaya ve kültürel ihtiyaçlara kadar birçok kalemleri kapsıyor. Asgari ücretin açlık sınırının altında olması halinde yasanın ve anayasanın ihlal edilmiş oluyor.

Asgari ücrete zam yapılmaması halinde çalışanlar 6 aylık enflasyon farkı nedeniyle yüzde 25 oranında bir gelir kaybına uğrayacak. 

Bakan Göktaş duyurdu: O ödemeler hesaplara yattı Bakan Göktaş duyurdu: O ödemeler hesaplara yattı

En az yüzde 25 oranında bir güncelleme yapılması gerekmektedir. Bun sadece 8 milyon asgari ücret alan kişiyi değil, aynı zamanda asgari ücrete komşu ücret alan milyonlarca kişiyi de kapsayacaktır."

Editör: Gürel Yurttaş