İstanbul
Parçalı bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi EKONOMİ 1600 rakımda yetişti. Binlerce ton hasat edildi. Köylü bayram etti 

1600 rakımda yetişti. Binlerce ton hasat edildi. Köylü bayram etti 

Ordu'da 1600 rakımda yetişen dürme pancarı yöre halkına gelir sağlıyor

ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Ordu'nun Çambaşı Yaylası'nda yetişen dürme pancarı, yöre halkına gelir sağlıyor.

Kabadüz ilçesine bağlı 1600 rakımlı Çambaşı Yaylası'nda hayvan gübresi kullanılarak yetiştirilen dürme pancarının hasadına başlandı.

İlçede yaklaşık 2 bin çiftçi dürme pancarı yetiştiriyor. Çambaşı Yaylası'nda yıllık ortalama 3 bin ton üretilen dürme pancarının belediyenin katkılarıyla rekoltesinin artırılması hedefleniyor.

Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya, dürme pancarında hasat zamanının geldiğini, üreticilerin kendi imkanlarıyla ürünlerini topladığını söyledi.

Yöreye has dürme pancarından yapılan turşunun 2017'de coğrafi işaret olarak tescillendiğini anımsatan Kaya, bu yıl hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle pancar rekoltesinin düşeceğini, yaklaşık 1500 ton ürün beklendiğini belirtti.

Yaylanın 77 obasında yetişen pancarın soğuk havayı sevdiğini ve tamamen organik yetiştirildiğini anlatan Kaya, dürme pancarının yayladaki vatandaşların ciddi gelir kapısı olduğunun altını çizdi.

Kaya, bazı üreticilerin hasadını yaptıkları pancarları kendi imkanlarıyla satışa sunduğunu, elinde ürün kalan vatandaşların pancarlarını kurdukları kooperatif aracılığıyla satın aldıklarını ifade etti.

Hiçbir üreticinin pazarlama sorunu yaşamadığını vurgulayan Kaya, dürme pancarına il içi ve dışından talep olduğunu, sofraları süsleyen turşunun ve çorbanın her mevsim tüketilebileceğini kaydetti.

Kaya, rekolte düşük olduğu için dürme pancarının kilogramının 40 liradan satıldığını belirterek, çiftçilere sağladıkları tohum destekleriyle rekolteyi 5 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Üreticilerden Hüsne Bodur ise mart ayında toprakla buluşturdukları fidenin bakımlarını titizlikle yaptıklarını, bugünlerde ise hasada başladıklarını anlattı.
Bazen kurdukları tezgahlarda ürünü sattıklarını, ellerinde kalan olursa da belediyenin kooperatifine verdiklerini dile getiren Bodur, vatandaşların pancar satın alabilmek için yaylaya geldiklerini ve oldukça ilgi gösterdiklerini vurguladı. Bodur, "Bizim için oldukça önemli olan dürme pancarını büyük zahmetlerle yetiştirip hasat ettikten sonra vatandaşlara ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.

Gülseren Gül de yaylada uzun yıllardan beri dürme pancarı yetiştirdiklerini ve bu ürünle geçimlerini sağladıklarını, pancarı yol kenarlarında ve yayla meydanında kurdukları tezgahta sattıklarını söyledi.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *