Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi, 2024 yazının dünya genelinde en sıcak yaz olarak kayıtlara geçtiğini duyurdu. Ağustos 2024'te küresel sıcaklıklar, 1991-2020 referans ortalamasının 0,71 derece üzerine çıktı. Haziran-Ağustos dönemi ise önceki rekorları geride bırakarak, bu yazı tarihin en sıcak dönemi yaptı.

Eyüpsultan’da düğün salonuna bombalı saldırı! Eyüpsultan’da düğün salonuna bombalı saldırı!

Avrupa'da Rekor Sıcaklıklar

Avrupa’da sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasını 1,54 derece aşarak, önceki 2022 rekorunu geçti. Özellikle güney ve doğu Avrupa'da sıcaklıklar ortalamanın üzerinde seyretti.

Küresel Isınmanın Yaygın Etkileri

Dünya genelinde, Antarktika’nın doğusu, Teksas, Meksika, Çin ve Japonya gibi bölgelerde sıcaklıklar rekor seviyelere ulaştı. Ancak İrlanda, İngiltere’nin kuzeybatısı ve Norveç gibi bölgelerde sıcaklıklar ortalamanın altında kaldı.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden Samantha Burgess, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik acil adımlar atılmadıkça bu aşırı sıcaklıkların gezegen ve insanlar için daha yıkıcı sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca 2024, "en sıcak yıl" olma yolunda ilerliyor.

Editör: Sinan Saygı