BDDK’dan ticari kredilerde önemli düzenleme! BDDK’dan ticari kredilerde önemli düzenleme!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’ni görüşmek üzere toplandı. Toplantının açılış konuşmasını Komisyon Başkanı Mehmet Muş yaparken, bütçe sunumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz gerçekleştirdi. Yılmaz, 2025 yılı bütçesinin "İstikrar, icraat ve kalkınma bütçesi" olduğunu belirtti ve bütçenin yatırım, üretim, istihdam ve sosyal refahı artırmayı hedeflediğini vurguladı.

Cevdet Yılmaz, bütçenin siyasi istikrar ve ekonomik sürdürülebilirlik ilkeleri üzerine kurulduğunu belirtti. Yılmaz, deprem harcamaları dışındaki harcamaların kontrol altında tutulacağını ve kamu açığının kademeli olarak azaltılacağını ifade etti. Ayrıca, bütçenin 81 ildeki ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlandığını ve toplumun tüm kesimlerine hitap ettiğini söyledi.

Dünya ekonomisindeki belirsizliklere ve zorluklara rağmen, Türkiye’nin büyüme performansının güçlü kaldığını belirten Yılmaz, 2023 yılı itibarıyla kişi başına düşen milli gelirin 13 bin 243 dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. 2024’te bu rakamın 15 bin 551 dolara, 2025 yılında ise 17 bin 28 dolara ulaşmasının hedeflendiğini ifade etti. Yılmaz, 2027 yılına kadar kişi başına düşen milli gelirin 20 bin dolar seviyesinin üzerine çıkmasının beklendiğini kaydetti.

Cevdet Yılmaz, 2025 yılı merkezi bütçesinin 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirlerinin ise 12 trilyon 800 milyar lira olarak öngörüldüğünü açıkladı. Bütçe açığının GSYH’ye oranının yüzde 3,1 olmasının hedeflendiğini belirten Yılmaz, faiz giderlerinin ise milli gelirin yüzde 3,2’sine denk geleceğini kaydetti. Yılmaz, 2025 yılı bütçesinde en büyük payın 1 trilyon 452 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığına, ikinci sırada ise Sağlık Bakanlığına ayrıldığını açıkladı.

2025 bütçesinde, tarım sektörüne 705,6 milyar lira kaynak ayrılacağı belirtildi. Bu rakamın 135 milyar lirası tarımsal destek programlarına, 166,3 milyar lirası tarımsal yatırımlara ve geri kalan kısmı ise tarımsal kredi sübvansiyonları ile müdahale alımlarına ayrıldı. Ayrıca, elektrik ve doğal gazda mesken aboneleri için yüzde 60 oranında sübvansiyon uygulanacağı ve bu kapsamda 472 milyar lira kaynak ayrıldığı ifade edildi.

Yılmaz, para ve maliye politikalarının eş güdümlü bir şekilde sürdürüleceğini ve dezenflasyon sürecine katkı sağlayacak politikaların uygulanmaya devam edeceğini söyledi. 2024 yılı haziran ayı itibarıyla başlayan dezenflasyon sürecinin devamında enflasyonun tek haneli seviyelere indirilmesinin en önemli öncelik olduğunu vurguladı.

Cevdet Yılmaz’ın sunumunun ardından Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı sona erdi. Komisyon, önümüzdeki haftadan itibaren bütçe görüşmelerini sürdürecek.