EKONOMİ

2025'te vergi, ceza ve harçlara okkalı zam!

2025'te vergi ve harçlara %44 oranında zam geliyor. Yüksek enflasyon ve yeniden değerleme oranı ile birçok kalemde büyük artış yaşanacak.

2025-2027 Orta Vadeli Programda yer alan hedeflere göre, 2025 yılı için tüketici fiyatları bazında enflasyon oranı %17,5olarak öngörülürken, vergi ve harçlarda uygulanacak yeniden değerleme oranı %44 seviyesinde olacak. Bu da 2025'in başında pek çok vergi, ceza ve harç ücretine önemli bir zam getirileceğini gösteriyor.

Hangi Vergiler ve Harçlar Artacak?

3 Kasım’da açıklanacak Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre netleşecek yeniden değerleme oranı, başta Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Gelir Vergisi tarifeleri ve trafik cezalarıolmak üzere birçok kalemde %44 oranında artış getirecek. Ayrıca, ehliyet ve pasaport harçları, araç muayene ücretleri, yurt dışı çıkış harcı gibi kalemlerde de bu oran uygulanacak.

Cumhurbaşkanı’nın Yetkisi

Vergi Usul Kanunu’na göre Cumhurbaşkanı, yeniden değerleme oranını %50'ye kadar azaltma veya artırma yetkisinesahip. Ancak, bu yetkinin sınırlı kullanıldığı biliniyor. Bazı vergi ve cezalarda ise Cumhurbaşkanının bu oranları değiştirme yetkisi bulunmuyor.

2024 Enflasyonu 2025’e Taşınıyor

Yüksek enflasyon ve yeniden değerleme oranıyla gelen zamlar, özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlar üzerinde büyük bir yük oluşturacak. Yüksek enflasyonun etkilerinin 2025'e de taşınması bekleniyor.