GÜNDEM

35 kişinin can verdiği Ezgi Apartmanı davasında şok rapor

Kahramanmaraş'ta 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı davasında bilirkişi raporu tasarım hatalarının felaketi getirdiğini ortaya koydu.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 35 kişiye mezar olan Ezgi Apartmanı davasında bilirkişi raporu ortaya çıktı. Raporda, binanın yıkılmasının en büyük nedeni olarak tasarım hataları gösterildi. Zemin kattaki pastaneden kesildiği öne sürülen kolonun ise binanın yıkılmasında herhangi bir etkisinin bulunmadığı belirtildi.

Bilirkişi Raporunun Detayları

Kahramanmaraş 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce istenen bilirkişi raporu, sanıklardan tutuksuz müteahhit Yakup Aktaş ve 12 yıl önce vefat eden statik proje müellifi inşaat yüksek mühendisi Kemal Türkarslan'ın asli kusurlu olduğunu, diğer dört sanığın ise kusursuz olduğunu belirtti. Rapor, binanın yıkılmasının ana sebebinin tasarım hataları olduğunu vurguladı.

Kolon Kesme İddiaları Asılsız Çıktı

Ezgi Apartmanı'nın zemin katındaki pastanede kolon kesildiği iddiası üzerine gözaltına alınan pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel, kolon kesme iddialarının asılsız olduğunu savunmuştu. Bilirkişi raporu, kesildiği öne sürülen kolonun binanın yıkılmasında etkisi olmadığını doğruladı.

Tasarım Hataları ve Yıkım

Raporda, yapının yıkılmasında esaslı etken olarak gösterilen tasarım hataları şunlardı:

  • Binanın kütle merkezi ile rijitlik merkezinin çakıştırılmaması nedeniyle burulma düzensizliği
  • Düşük düğüm rijitliğine sahip olması
  • Yetersiz rijit diyafram sağlaması
  • Onaylı mimari ve betonarme uygulama projelerine aykırı olarak teras mahallinde çekme kat dairesi yapılması ve doğu cephesinde perde duvarın kesilmesi

Bu tasarım hataları, binanın göçmesine neden oldu ve müteahhit Yakup Aktaş'ın bu hatalardan dolayı asli kusurlu olduğu belirtildi.

Rapordan sonra pastanenin iç mekan tasarımcısı Ertan Danacı ve fenni mesul Mehmet Tekin tutuklandı. Pastane işletmecileri Sami Kervancıoğlu ve Mustafa Pekel hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı. Sanıklar hakkında 'Olası kastla kasten öldürme ve yaralama' suçlarından uzun hapis cezaları isteniyor.