Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, 4 il için deprem uyarısında bulundu.

Tüysüz, TGRT Haber'de katıldığı programda şunları söyledi:

- Depremlerin ne büyüklüklerde meydana geldiğini bilmek çok önemli. Geçmişi biliyorsak, geleceği tahmin etme olasılığımız artıyor. 

- Gelecekte bir deprem olur mu? Sorusunun cevabını, o fay hattında geçmişte nerede, ne zaman, hangi büyüklükte deprem olduğunu bilerek verebiliriz. Bu kesin bir sonuç vermez ama bir öngörüde bulunmamızı sağlar.

- Kahramanmaraş'ta bu büyüklükte bir deprem beklendiğini yıllarda söyledik. Buradaki depremler sürpriz değildi.

- Marmara'da büyük bir depremin yaklaştığını söylüyoruz. Bunu nasıl belirliyoruz? Kuzey Anadolu Fay hattının geçmişine bakarak. Bu fay hattı düzenli olarak kaç yılda bir deprem üretmiş, kaç şiddetinde olmuş buna bakmak gerekiyor. Deprem haritası tarih tarih not alınıyor. 

Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 arttı Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 arttı

- En kritik nokta depremlerin şiddeti ve bu haritanın netleştirilmeye çalışılması. Ancak yer küre sürekli hareket halinde olduğu için tahminler not alınıyor. Kesin tarih vermek imkansız ama tahminler doğrultusunda kesinlikle tedbirler almak önemli.

- Türkiye'deki en aktif fay hattı Kuzey Anadolu Fay hattı. Marmara'daki depremlerin yıkıcı olmasının nedenini ise nüfus yoğunluğu.

- Stres biriktiren fay hatlarının geçtiği şehirler İstanbul, Bingöl, Bursa ve Tunceli. Bu şehirlerde yaşayan vatandaşların deprem konusunda daha dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

Editör: Gürel Yurttaş