DÜNYA

8 yıl sonra ilk 'stratejik' görüşme: Jake Sullivan Çin'e gidiyor!

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin'i ziyaret ederek Pekin ile yeni bir stratejik diyalog turu başlatacak. Tayvan ve fetanil kaçakçılığı gibi konuların masada olması bekleniyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, 27-29 Ağustos tarihlerinde Çin'i ziyaret edecek. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile bir araya gelecek olan Sullivan'ın ziyareti, iki ülke arasındaki stratejik diyaloğun yeni bir turunu başlatacak.

En son ABD Ulusal Güvenlik Danışmanlarından Susan Rice, 2016'da Pekin'i ziyaret etmişti.Bu, Sullivan'ın Çin'e yaptığı ilk ziyaret olacak.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Sean Savett, bu görüşmenin, "ABD-Çin ilişkilerini sorumlu bir şekilde yönetmek için stratejik iletişim kanallarını açık tutma çabalarının bir parçası" olduğunu vurguladı. Çin Dışişleri Bakanlığı da ziyareti doğruladı ve iki ülkenin stratejik diyaloğu sürdüreceğini belirtti.

ABD ve Çin basınında yer alan haberlere göre, görüşmelerde Tayvan'ın geleceği ve fetanil kaçakçılığı gibi kritik konuların ele alınabileceği konuşuluyor.

Ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın görev süresi bitmeden Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile son bir kez daha görüşme ihtimali de gündemde.