ABD'nin Massachusetts eyaletinde, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşan doğu at ensefaliti (Eastern Equine Encephalitis) virüsüne karşı acil önlemler alınıyor. Eyalet yetkilileri, Boston'un batısındaki Worcester bölgesinde 80'li yaşlarda bir kişide virüsün tespit edilmesiyle harekete geçti.

ABD'li dev bankadan Dolar/TL tahmini geldi ABD'li dev bankadan Dolar/TL tahmini geldi

Sağlık departmanı yetkililerinden Robbie Goldstein, bu vakanın eyalette bu yıl görülen ilk vaka olduğunu belirterek, virüsün yayılmasını önlemek için geniş çaplı önlemler alacaklarını duyurdu. Goldstein, vatandaşlara hastalıkla mücadelede dikkatli olmaları ve önlemleri ciddiye almaları çağrısında bulundu.

Bir diğer yetkili Ashley Randle ise, hafta boyunca Plymouth ve Worcester bölgelerinde yoğun sivrisinek ilaçlaması yapılacağını bildirdi. Bölge sakinlerine sivrisinek kovucu ürünler kullanmaları ve uzun kollu giysiler tercih etmeleri tavsiye edildi. Ayrıca, açık hava etkinliklerinin sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde düzenlenmemesi uyarısında bulunuldu. Oxford bölgesinde ise akşam saatlerinde planlanan tüm açık hava etkinlikleri yasaklandı.

Doğu at ensefaliti, nadir görülen ancak ölümcül olabilen bir hastalık olarak biliniyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, bu virüse yakalananların yaklaşık %30'u hayatını kaybediyor. Hayatta kalanlar ise nörolojik sorunlar yaşayabiliyor. Yüksek ateş, baş ağrısı, kusma ve uyku sersemliği gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalığın henüz kesin bir tedavisi bulunmuyor.
 

Editör: Nehir Durdağı