ABD Başkanı Joe Biden ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken'dan peş peşe Türkiye açıklamaları geldi.

ABD Başkanı Joe Biden açıklamasında, 3 Amerikan vatandaşı ile bir Yeşil Kart sahibi 4 kişinin "Rusya'da haksızca tutuldukları cezaevinden" evlerine döneceklerinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Biden; Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva ve Vladimir Kara-Murza'nın serbest kalacak olmasından dolayı Biden, "Bu zor ve kompleks müzakereler boyunca bu sonuca ulaşmak için Türkiye, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç gibi müttefiklerimize müteşekkirim" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise şu ifadeleri kullandı:

Almanya'da çıkan yangında iki Türk yaşamını kaybetti! Almanya'da çıkan yangında iki Türk yaşamını kaybetti!

"Bu anlaşmayı mümkün kılan bir grup müttefikimiz Almanya, Polonya, Norveç ve Slovenya'ya müteşekkiriz. Türk hükümetine de bu kişilerin ABD ve Almanya'ya güvenli şekilde dönüşü için yer sağladığı ayrıca teşekkür ediyoruz." 

ABD Başkanı Biden, daha sonra Beyaz Saray'da kameraların karşısına geçerek Rusya ile yapılan takas anlaşmasıyla ilgili konuştu. Biden şunları söyledi:

"Bugün onların hepsi Rusya'dan ayrıldı, erken saatlerde Türkiye'ye uçtu ve kısa süre sonra evlerine dönecekler. Bu, aileleri için inanılmaz bir hafifleme ve rahatlama. Bu anlaşmayı mümkün kılan şey diplomasi ve dostluk başarısıdır. Birçok ülke bu işe katkı verdi. Benim ricam üzerine zor ve kompleks müzakerelere katıldılar. Bu ülkelere şahsen tekrar teşekkür ediyorum. Bir kez daha onlara teşekkür ediyorum.

Bu anlaşma müttefiklerimiz olmadan mümkün olmazdı. Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Türkiye. Hepsi de harekete geçti ve bize destek oldu." 

Editör: Gürel Yurttaş