DÜNYA

ABD'den İran'a misilleme: İran'ı vururuz!

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İran'ın nükleer silah edinmesine karşı olduklarını vurguladı. Diğer seçeneklerin de değerlendirileceğini ifade etti.

İsrail'in Lübnan üzerindeki saldırıları sürerken, ABD'den bölgede gerilimi tırmandıracak bir açıklama geldi. Başkan adayı Kamala Harris, rakibi Trump'ın Orta Doğu politikalarını eleştirirken, "İran'a karşı gerekli adımları atarız" mesajını verdi. Bu ifadeleri, bölgedeki tansiyonu artırma potansiyeline sahip bir yaklaşım olarak değerlendirildi.


Kamala Harris, ABD'nin İran ve onun desteklediği teröristlerden çıkarlarını korumak için gereken tüm adımları atmaktan asla çekinmeyeceğini vurguladı. Diplomasi öncelikli yol olsa da, "tüm seçenekler masada" ifadesiyle daha sert önlemler alma niyetini de dile getirdi.

ABD, 1 Ekim'de İran'ın İsrail'e yönelik balistik füze saldırısının ardından, İran'ın enerji gelirlerini kısıtlamak amacıyla yaptırımlarını genişletti. Bu yeni yaptırımlar, İran Ulusal Petrol Şirketi ve Triliance Petrokimya gibi kuruluşları kapsıyor. İran, saldırılarının ulusal güvenliklerini tehdit eden İsrail'e karşı gerçekleştirildiğini belirtirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bu saldırının "büyük bir hata" olduğunu ve İran'ın bunun bedelini ödeyeceğini ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden da, İran'a yönelik yaptırımların kapsamını artırmak üzere G7 liderleriyle görüşmeler yaptığını açıkladı.