ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'ndan geçti ABD ve Kanada savaş gemileri Tayvan Boğazı'ndan geçti

Gazze ve Lübnan’a yönelik İsrail bombardımanlarının sürdüğü bir dönemde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bölgede rehine anlaşması ve çatışmaların durdurulmasına yönelik girişimleri hızlandırmak için yeni bir Ortadoğu turuna başladı. Blinken'ın ilk durağı Tel Aviv olacak ve burada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog ile önemli görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bu ziyaretin kritik noktalarından biri, İsrail'e yönelik son füze saldırısının ardından İran’a yapılması planlanan misillemenin dozunun azaltılması çabası. Blinken, bu konuda İsrail ile diplomatik bir denge kurmayı amaçlıyor. Ancak, İsrailli Haaretz gazetesine göre, Amerikalı yetkililer Blinken’ın, durma noktasına gelen rehine müzakerelerini yeniden başlatma konusunda sınırlı bir başarı şansı olduğuna inanıyorlar.

Hamas’ın başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından, 7 Ekim’de İsrail’in Gazze’ye karşı başlattığı saldırılardan bu yana Blinken, bölgeye 11’inci ziyaretini yapmış olacak. Ziyaretin, sadece diplomatik ilişkiler değil, aynı zamanda bölgedeki askeri ve stratejik dengeler açısından da önemli olduğu değerlendiriliyor.

Silah yardımı devam edecek! 

ABD, bir yandan bölgede ateşkese yönelik çağrılar ve diplomatik girişimlerde bulunurken, diğer yandan İsrail’e yönelik askeri yardımları kesmeye yönelik bir adım atmıyor. Biden yönetimi zaman zaman insani yardım ve ateşkes için açıklamalar yaparken, İsrail’e olan silah desteğini sürdürmekten geri durmuyor. 13 Ekim’de basına sızdırılan bir mektup, ABD'nin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant’a, Gazze’deki insani krizle ilgili 30 gün içinde somut adımlar atmaması durumunda, Washington’un İsrail’e yönelik silah tedarikinin tehlikeye girebileceği uyarısında bulunduğunu gösterdi. Bu uyarının ardından İsrail ordusu, insani yardım taşıyan 50 tırın Gazze’nin kuzeyine geçiş yaptığını duyurdu.

Ancak ABD’nin İsrail’e yönelik askeri yardımı kesmeyi düşünmediği Politico tarafından bildirildi. Biden yönetimi, Gazze’ye yönelik yardımlar konusunda uyarılar yaparken, İsrail’e yönelik bir silah ambargosu getirmeyi gündemine almıyor. Politico'ya konuşan kaynaklar, Biden’ın Ortadoğu insani yardım konularından sorumlu özel temsilcisi Lise Grande’nin Washington’da insani yardım gruplarıyla yaptığı toplantıda, İsrail'in Washington'un yardımı kesmeyeceği “çok az sayıda müttefikten biri” olduğunu belirtti.

Editör: Emine Koç