DÜNYA

AB'den Türkiye'yi yakından ilgilendiren göçmen kararı

AB Liderler Zirvesi'nde düzensiz göçle ilgili Türkiye'yi ilgilendiren kararlar alındı. Göçmenlerin geri gönderilmesi hızlandırılacak.

Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde, yasa dışı yollarla Avrupa'ya gelen ve iltica talepleri reddedilenlerin geri gönderilmesini hızlandıracak önlemler kararlaştırıldı. Zirve sonuç bildirisinde, düzensiz göçle mücadelenin Avrupa'nın önemli bir sınavı olduğu vurgulandı ve Türkiye gibi transit ve menşe ülkelerle kapsamlı ortaklıklar yoluyla iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

AB, geri gönderme sürecini hızlandırma kararı alarak, ilticası reddedilen göçmenlerin ülkelerine dönmesini sağlamayı hedefliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu süreci hızlandırmak için yeni bir yasa teklifi hazırlığı içinde olduklarını açıkladı. AB liderleri ayrıca, iltica talepleri reddedilen göçmenlerin, AB dışında oluşturulacak geri gönderme merkezlerinden ülkelerine sevk edilmesi konusunu da tartıştı.

İtalya, Arnavutluk'ta böyle bir merkez inşa ederken, Hollanda Uganda'ya göçmen gönderme seçeneğini değerlendiriyor. Ancak, tüm AB liderleri bu yaklaşımı benimsemiyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB'nin yaşlanan nüfusu ve emeklilik sistemlerine yönelik baskılar nedeniyle göçmenlere ihtiyaç duyduğunu belirtirken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise, Birlik dışındaki geri gönderme merkezlerine sıcak baktığını ifade etti.