EKONOMİ

Adana'da pamuk hasadı başladı: Beyaz altında rekolte düşüşü bekleniyor

Adana'da pamuk hasadı başladı, ancak sıcak hava nedeniyle verim düştü ve 70 bin ton rekolte bekleniyor. Ekim alanlarında azalma ve üretim yetersizliği dikkat çekiyor.

Bir zamanlar pamuk ağalarıyla ünlenen Adana'da, ‘Beyaz altın’ olarak bilinen pamukta hasat başladı. Ancak, bu yıl sıcak hava koşulları nedeniyle verim kaybı yaşandı ve yaklaşık 70 bin ton rekolte bekleniyor. Adana, ülke pamuk üretiminde 5. sırada yer alsa da ekim alanları azalırken verim de düşüş gösterdi.

Ekim Alanlarında Azalma

Bu yıl Adana’da yaklaşık 147 bin dönüm alanda pamuk ekimi yapıldı. Dönüm başına ortalama 350-400 kilogram verim alınması bekleniyor. Geçen yıl 182 bin dönüm alanda ekim yapılırken, bu yıl bu rakam 147 bin dönüme geriledi. Sıcak hava koşulları, pamuk kozasının gelişimini olumsuz etkileyerek, verimi yarı yarıya düşürdü. Geçen yıl dönüm başına 500-550 kilogram verim alınan tarlalarda bu yıl 300-350 kilogram verim elde edilebiliyor.

Pamuk Üretimi İhtiyacı Karşılamıyor

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’de üretilen pamuğun ülke ihtiyacını karşılamadığını belirterek, "Şu anda ihtiyacımız olan pamuğun sadece üçte birini üretebiliyoruz" dedi. Pamuk, tekstilden hayvancılığa kadar birçok sektöre ham madde sağlarken, ülke genelinde üretim yetersizliği, bu stratejik ürünün önemini bir kez daha ortaya koyuyor.