EKONOMİ

Ağustos ayında ihracat rekoru kırıldı! Bakan Ömer Bolat müjdeyi verdi...

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ağustos 2024'te Türkiye'nin Cumhuriyet tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaştığını ve dış ticaret açığının son 34 ayın en düşük seviyesine gerilediğini açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ağustos 2024 dış ticaret rakamlarını açıkladı ve Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinin en yüksek Ağustos ayı ihracatını gerçekleştirdiğini duyurdu. Ağustos ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,4 artarak 22,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, Ağustos ayında bugüne kadar kaydedilen en yüksek ihracat olarak tarihe geçti.

Bakan Bolat, dış ticaret açığının %43,4 oranında azalarak 4,9 milyar dolara gerilediğini ve bunun son 34 ayın en düşük ticaret açığı olduğunu belirtti. Ayrıca, ithalatın Ağustos ayında %10,8 oranında azalarak 27 milyar dolara düştüğünü ve yılın ilk 8 ayında ihracatın %3,9 artarak 170,8 milyar dolara ulaştığını ifade etti. İthalatın ise geçen yılın aynı dönemine göre azalarak 225,7 milyar dolara gerilediğini belirtti.

Bakan Bolat, dış ticaret açığındaki bu olumlu gelişmelerin Türkiye ekonomisi için sevindirici olduğunu ve son 1 yılda dış ticaret açığının 40 milyar dolar azalarak 78,6 milyar dolara düştüğünü vurguladı. Ayrıca, ihracatın ithalatı karşılama oranının %75,7'ye yükseldiğini, bu oranın geçen yıl aynı dönemde %66,6 olduğunu belirtti.