Maliye, piyasadaki nakit akışını daha sıkı kontrol edebilmek için yeni bir uygulama başlatıyor. Bu uygulamayla birlikte sadece fiş vermeyen esnafa değil, fiş almayan müşterilere de ceza kesilecek. Fiş almayan müşterilere 5 bin TL ceza uygulanacak. Esnaflar içinse ceza miktarı her ihlalde katlanarak artacak.

Fiş Almayan Müşteriye Ceza

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, alışverişlerde fiş almayan tüketicilere 5 bin TL özel usulsüzlük cezası kesilecek. Ancak, nihai tüketici fiş vermeyen satıcıyı 5 iş günü içinde bildirdiği takdirde cezadan muaf tutulacak.

Esnaf İçin Cezalar Katlanarak Artacak

Fiş kesmeyen esnafa ise cezalar her tespit sonrasında artacak. İlk kez fiş kesmeyen esnafa ceza verilmezken, ikinci kez tespit edildiğinde 20 bin TL, üçüncü kez 30 bin TL, dördüncü kez 40 bin TL ve altıncı tespitten sonra 100 bin TL ceza uygulanacak.

Taslakta Yer Alan Örnekler

Tebliğ taslağında yer alan örneklerden biri, çocuğuna oyuncak alan bir babanın fiş almadığı durumda 5 bin TL ceza alacağını gösteriyor. Aynı zamanda fiş kesmeyen satıcıya da özel usulsüzlük cezası uygulanacak.

İkinci el araç satışlarında yeni dönem! İkinci el araç satışlarında yeni dönem!

Bu düzenleme ile nakit akışının denetimi artırılacak, hem esnaf hem de tüketici fiş konusunda daha dikkatli olmaya teşvik edilecek.

Editör: İrem Nur Kaya