Milyonlarca Türk'ün yaşadığı Almanya'da, Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (Ifo) Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, Alman ekonomisinin krize saplandığını ve 2024'ün üçüncü çeyreğinde de pek bir iyileşme beklenmediğini belirtti.

"Ekonomik Üretim Durgunlaştı"

Ifo'dan yapılan açıklamada, Wohlrabe'nin Alman ekonomisinin durumu hakkındaki değerlendirmelerine yer verildi. Wohlrabe, "Alman ekonomisi krize saplandı. Enerji yoğun endüstriler, yılın başından bu yana üretimlerini bir miktar artırabildiler. Ancak, üretim sektörünün geri kalanında ekonomik üretim durgunlaştı" dedi.

Siparişlerde Düşüş, Tüketimde Durgunluk

Wohlrabe, birikmiş siparişlerdeki düşüşün devam ettiğini ve yeni siparişlerin eksik kaldığını belirterek, "2024'ün üçüncü çeyreğinde de pek bir iyileşme beklenmiyor. Özel tüketimdeki toparlanma da durgun" ifadelerini kullandı. Tüketicilere yönelik hizmet sağlayanlar ve perakende sektöründeki iş ortamının temmuz ayında daha da kötüleştiğini belirten Wohlrabe, özel tüketimin üçüncü çeyrekte sadece bir miktar artmasının muhtemel olduğunu söyledi.

ING'nin Değerlendirmesi

İşte Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini! İşte Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini!

Alman ekonomisine ilişkin ING'den yapılan değerlendirmede, Almanya'nın Avro Bölgesi'nin büyümede geride kalan ülkesi olduğuna dikkat çekildi. Ülkenin içinde bulunduğu durgunluktan kolay bir çıkış yolu bulunmadığı belirtilen değerlendirmede, "Yılın ikinci yarısında bir toparlanma hala mümkün, ancak bunun güçlü olması pek olası değil" denildi.

İkinci Çeyrek Verileri

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin açıkladığı verilere göre, Alman ekonomisi 2024'ün ikinci çeyreğinde dönemsel bazda yüzde 0,1 daraldı. Bu durum, ülkenin ekonomik durgunluğunun devam ettiğini gösteriyor.

Editör: Nehir Durdağı