DÜNYA

Almanya ekonomisine neler oluyor! İmalatta ivme kaybı hızlandı

Almanya'da imalat sektörü, Ağustos 2024'te ivme kaybetmeye devam ederek son beş ayın en düşük seviyesine geriledi.

Almanya ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturan imalat sektörü, Ağustos 2024'te daha da ivme kaybetti. S&P Global tarafından hazırlanan HCOB (Hamburg Ticaret Bankası) İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), temmuz ayında 43,2 puan iken ağustosta 42,4 puana gerileyerek son beş ayın en düşük seviyesini gördü. Bu, Alman imalat sanayisinde faaliyetlerin büyüme eşiği olan 50 puanın altında kaldığını gösteriyor.

HCOB Başekonomisti Cyrus de la Rubia, ağustosta alınan siparişlerde yaşanan sert düşüşle birlikte hızlı bir toparlanma umudunun ortadan kalktığını belirtti. Alman imalat sektörü, küresel ekonomideki yavaşlama, artan Çin rekabeti ve Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası yükselen enerji fiyatlarından olumsuz etkileniyor.

Almanya'nın durgun ekonomisi ve artan faiz oranları, Alman şirketlerin yatırım yapma isteğini frenlerken, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin Almanya’dan ithal ettiği malları kendi ülkelerinde üretme kapasitesinin artması, Alman sanayisinin toparlanmasını zorlaştırıyor. Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), durgun ekonomi nedeniyle Alman şirketlerinin yeni istihdam yaratma isteğinin azaldığını belirtiyor.

Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde %0,1 küçülerek zorluklarla karşı karşıya kaldı ve üçüncü çeyrekte daha düşük bir büyüme bekleniyor. Eğer üçüncü çeyrekte de küçülme yaşanırsa, Almanya teknik resesyona girmiş olacak. Euro Bölgesi genelinde de fabrika faaliyetleri düşüşte, bölgede imalat PMI ağustosta 45,8 puan ile büyüme eşiğinin altında kaldı.