SANAT

Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne “Mukadderat” ve “Ayşe” Damga Vurdu

61. Antalya Altın Portakal Film Festivali sona erdi. "Mukadderat" En İyi Film seçilirken, "Ayşe" dört ödülle öne çıktı.

61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, ödül töreniyle sona erdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği festivalde, Nadim Güç’ün yönettiği “Mukadderat” En İyi Film ödülünü alırken, Necmi Sancak’ın “Ayşe” filmi dört ödül birden kazanarak dikkatleri üzerine çekti. Törende konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Sinema Eser Sahipleri Federasyonu ile yaptığımız anlaşma doğrultusunda festivalde gösterilen tüm filmlerin telif haklarını ödeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

5 Ekim'de geleneksel Festival Korteji ve açılış töreni ile başlayan 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bir hafta süren etkinliklerin ardından ödüllerin sahiplerini bulmasıyla sona erdi. Cam Piramit’te düzenlenen ödül töreninde sunuculuğu Şebnem Dönmez üstlendi. Sanat camiasının önemli isimlerinin katıldığı gecede, “Ayşe” filmi En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen, Behlül Dal En İyi İlk Film ve FİLMYÖN Özel Ödülü'nü kazanarak öne çıktı.

En İyi Film ödülünü kazanan “Mukadderat”ın yönetmeni Nadim Güç, teşekkür konuşmasında projede emeği geçen herkese şükranlarını sunarak, “Bu ödül, benim ilk filmim için çok önemli. Üretmeye devam edeceğiz,” dedi.

Kapanış töreninde Serkan Keskin ve Taner Ölmez gibi ünlü isimlerden oluşan Barabar grubu sahne aldı. Taner Ölmez’in solo performansıyla salonu coşturan grup, izleyicilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Ödül töreninde konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya’yı bir sinema şehri yapma hedefleri doğrultusunda önemli kararlar aldıklarını açıkladı. “Sinema Eser Sahipleri Federasyonu ile yaptığımız görüşmeler sonucunda, festivalde gösterilen tüm filmlerin telif hakları ödenecek. Sinema emekçilerimize hayırlı olsun,” diyen Böcek, gelecek yıl 7-16 Kasım 2025 tarihleri arasında 62. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin yapılacağını duyurdu.

Bu yıl ödüller çeşitli kategorilerde dağıtıldı. Sinema Okulları Öğrenci Filmleri Yarışması'nda Ramazan Yakut’un “Döngü” filmi Jüri Özel Ödülü alırken, Abdulhalim Erez’in “Sistem” filmi En İyi Film seçildi. Ulusal Kısa Metraj Film Yarışmasında En İyi Kısa Film ödülünü “Nerdeyse Kesinlikle Yanlış” ile Cansu Baydar kazandı. Belgesel kategorisinde ise En İyi Belgesel ödülüne “Kadranı Olmayan Saat” adlı çalışmasıyla Fatma Karakuş Kaçmaz layık görüldü.

Uluslararası alanda En İyi Film ödülünü Ana Guevara ve Leticia Jorge’nin “Beni Sakın Bırakma” filmi aldı. En İyi Erkek Oyuncu ödülü “Köpek Hırsızı” filmindeki performansıyla Franklin Aro Huasco’ya, En İyi Kadın Oyuncu ödülü ise “Şişli Kız” filmindeki rolüyle Victoria Carmen Sonne’ye verildi. En İyi Yönetmen ödülü ise “Köpek Hırsızı” filmi ile Vinko Tomii Salinas’a verildi.

Bu yıl En İyi Kadın Oyuncu ödülü iki kişiye verildi: “Mukadderat” filmindeki rolüyle Nur Sürer ve “Ayşe” filmindeki performansıyla Binnur Kaya. Ödülünü Yılmaz Güney’e adayan Nur Sürer, “45 yıllık oyunculuk kariyerimde, değerli ustamız Yılmaz Güney’in anısına bu ödülü alıyorum,” derken, Binnur Kaya ise kadınların dayanışma ruhuna vurgu yaparak, “Kadınlar bir araya geldi, seslerini yükseltti ve artık sıra harekete geçmekte,” şeklinde konuştu.

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda En İyi Erkek Oyuncu ödülü “Evcilik” filmindeki performansıyla Nejat İşler’e verilirken, En İyi Görüntü Yönetmeni ödülü “Balina’nın Bilgisi” filmiyle Murat Has’a verildi. Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü, “Ayşe” filminin oldu.

  1. Antalya Altın Portakal Film Festivali, kazananların toplu fotoğraf çekimiyle sona ererken, Antalya’nın sinema camiasına kazandırdığı bir başka yıl geride kaldı.