EKONOMİ

Araç sahiplerine kötü haber: Akaryakıta okkalı zam!

Benzin fiyatlarına yeni zam kapıda! İstanbul'da benzinin litre fiyatı 42,95 TL'ye yükselecek.

Brent petrol fiyatlarındaki oynaklık ve döviz kurundaki dalgalanmalar, benzin ve motorin fiyatlarında sık sık değişikliğe yol açıyor. Salı gününden itibaren benzine yapılması beklenen 1 lira 40 kuruşluk zamla birlikte, İstanbul’da benzinin litre fiyatı 42 lira 95 kuruşa yükselecek. Bu artış, araç sahiplerini bir kez daha akaryakıt fiyatlarını yakından takip etmeye yönlendiriyor.

Benzin Fiyatlarına Yeni Artış Bekleniyor

Benzin fiyatlarına yapılması planlanan 1,40 TL’lik zam, Salı gününden itibaren pompaya yansıyacak. İstanbul'da benzinin litre fiyatı, bu zamla birlikte 42,95 TL'ye ulaşacak. Akaryakıt fiyatlarındaki bu hızlı değişim, vatandaşların ve sürücülerin bütçelerini sarsarken, piyasaların ve döviz kurunun takibini de önemli hale getiriyor.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Belirleniyor?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş petrol ürünlerinin ortalama fiyatları ile dolar kurundaki değişimlere göre hesaplanıyor. Rafineriler tarafından belirlenen bu fiyatlar, dağıtım firmaları tarafından rekabet ve serbest piyasa koşulları çerçevesinde ufak farklılıklar gösterebiliyor. Bu nedenle şehirden şehre veya şirketten şirkete değişen fiyatlar görmek mümkün.

EPGİS Fiyat Değişimlerini Duyurmuyor

EPDK'nın, akaryakıt fiyatlarındaki değişiklikleri duyuran tek sendika olan EPGİS hakkında suç duyurusunda bulunması sonrasında, EPGİS dava süreci tamamlanana kadar fiyat değişimlerini kamuoyuyla paylaşmama kararı almıştı. Bu durum, vatandaşların akaryakıt fiyatları hakkındaki bilgiye ulaşmasını zorlaştırıyor ve belirsizliği artırıyor.

Brent petrol ve döviz kuru hareketliliği devam ettikçe, akaryakıt fiyatlarındaki dalgalanmalar da sürecek gibi görünüyor. Sürücüler ve tüketiciler ise bu gelişmeleri yakından takip etmeye devam edecek.