Ankara Sanayi Odası (ASO) Genel Başkanı Seyit Ardıç, enflasyon muhasebesi uygulamasıyla ilgili önemli eleştirilerde bulunarak, bu uygulamanın şirketlerin aktiflerinde yer alan varlıkların güncel değerlerinin vergilendirilmemesi gerektiğini belirtti. Ardıç, işletmelerin sermayelerinin erimesine yol açan mevcut vergi uygulamalarının, ekonomik zorluklar yaşayan firmalar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan yıl sonu enflasyon tahmini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan yıl sonu enflasyon tahmini

"Enflasyon Farkından Doğan Artışlar Vergilendirilmemeli"

Ardıç, enflasyon düzeltmesi ile defter değerleri güncellenen varlıkların, satışa konu edilmedikçe vergilendirilmemesi gerektiğini savundu. Bu konuda işletmelerin ticari faaliyetlerinden örnekler vererek, düzeltmeye tabi tutulan avanslar nedeniyle firmaların tamamlanmamış ticari işlemlerden dolayı vergi ödemek zorunda kaldığını ve bunun da sermaye erimesine neden olduğunu ifade etti.

"Varlık Vergisine Dönüşebilir"

Ardıç, enflasyon düzeltmesinin vergi konusu yapılmasının, bir varlık vergisine dönüşeceğini ve bunun sanayiciler üzerinde ağır yaralar bırakacağını belirtti. Bu tür bir vergilendirmenin, ticarete konu olmayan varlıkların enflasyonist ortamda düşük kalan defter değerlerinin güncellenmesiyle ortaya çıkan artışların vergilendirilmesi şeklinde olmasını eleştirdi.

"IFRS Kapsamında Vergisiz Bir Düzeltme Olmalı"

Birçok ülkede uygulanan muhasebe standartlarına dikkat çeken Ardıç, enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi yaratmayan bir işlem olarak gerçekleştirilmesini talep etti. Aksi halde, kazanç üzerinden alınmayan ve varlığı cezalandıran bir vergileme sisteminin, firmalar üzerinde telafisi güç zararlara yol açabileceğini belirtti. Ardıç, enflasyon dönemlerinde bu tür düzeltmelerin gerekli olduğunu, ancak bu düzeltmelerin firmalar üzerinde haksız vergisel yükler oluşturmaması gerektiğini vurguladı.

Editör: İrem Nur Kaya