Astım Tedavisinde Çığır Açan İlaç: Benralizumab
BBC Türkçe'nin haberine göre, son araştırmalar şiddetli astım vakalarında kullanılan Benralizumab adlı enjeksiyonun astım ataklarını önlemede rutin olarak kullanılabileceğini ortaya koydu. İlacın, bağışıklık sisteminin astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) sırasında devreye giren bir kısmını baskılayarak etkili olduğu tespit edildi.
Astım Ataklarına Etkisi
Astım atakları sırasında solunum zorluğu, göğüste hırıltı, öksürük ve nefes darlığı gibi semptomlar ortaya çıkıyor. Bu durumlar, genellikle düzenli inhaler kullanımına rağmen kontrol edilemiyorsa doktorlar steroid tedavisine başvuruyor. Ancak yeni tedavi yöntemiyle, steroid kullanımında başarısızlık oranı yüzde 74'ten yüzde 45'e düşürüldü. Bu sonuçlar, 158 hastanın katılımıyla yapılan ve Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayımlanan çalışmada açıklandı.
Hastalar Daha Az Hastaneye Yatırılıyor
Araştırma, Benralizumab tedavisi gören hastaların daha az hastaneye yatırıldığını, diğer tedavi yöntemlerine daha az ihtiyaç duyduğunu ve ölüm oranlarının azaldığını gösteriyor. Ayrıca bu hastalarda yaşam kalitesinde gözle görülür bir iyileşme sağlandığı belirtildi.
"Devrim Niteliğinde Bir Gelişme"
Araştırma ekibinden Prof. Bafadhel, "Astım tedavisinde 50 yıldır önemli bir değişiklik olmamıştı. Bu ilaç, kötüleşen hastaları tedavi etme yöntemlerimizde bir dönüm noktası olabilir" diyerek ilacın önemine dikkat çekti. Yeni ilacın birçok astım hastası için büyük bir fayda sağlayacağı vurgulandı.
Hasta Deneyimi: "Bir Mucize Gibi"
55 yaşındaki Alison Spooner, Benralizumab kullanan hastalardan biri. Çocukluğundan beri astım hastası olan Spooner, ilacı kullanmaya başladıktan sonra büyük bir değişim hissettiğini söyledi. "Astımı tamamen yok etmiyor ama bu, ona en yakın ilaç. Bence bu biraz mucizevi" dedi.
Henüz Yaygın Kullanımda Değil
Benralizumab şu anda yaygın kullanıma açılmamış durumda. İlacın daha kapsamlı bir test sürecinin 2025 yılında başlaması ve iki yıl sürmesi planlanıyor. Bu süreçte ilacın etkileri, yan etkileri ve maliyeti daha detaylı incelenecek. Özellikle maliyetin yüksek olması, tedavinin yaygınlaşmasında önemli bir engel olarak görülüyor.
Astım tedavisinde devrim yaratması beklenen bu ilaç, dünya çapında milyonlarca hastanın yaşam kalitesini artırabilir. 2025’te başlayacak olan geniş kapsamlı test sonuçları, ilacın gelecekteki kullanımı için belirleyici olacak.