Myanmar’ı vuran 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki depremler, ülkede büyük bir yıkıma neden oldu. Askeri yönetime göre, şimdiye kadar en az 1700 kişi hayatını kaybetti, 3400’den fazla kişi yaralandı, ve 300 kişi hâlâ kayıp. Kritik altyapıların tahrip olduğu bölgelerde, yardım ulaştırılamayan alanlar bulunuyor. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Ülkede süren iç savaş, yardım çalışmalarını daha da zorlaştırıyor. Sürgündeki eski hükümetin silahlı kanadı Ulusal Birlik Hükümeti (NUG), “acil ihtiyaç duyulan yardımların ulaştırılabilmesi” amacıyla iki haftalık ateşkes ilan etti. Ancak askeri rejim buna rağmen bazı bölgelere bombardıman düzenlemeye devam ediyor.

“Askeri hükümet bazı bölgeleri bombalamaya devam ederken, BM bu saldırıları 'tamamen çirkin ve kabul edilemez' olarak nitelendirdi.”

Depremler, komşu ülkeler Tayland ve Çin'de de hissedildi. Tayland Afet Önleme Departmanı (DDPM), ülkede şimdiye kadar 17 kişinin hayatını kaybettiğini, 32 kişinin yaralandığını açıkladı. Bangkok’un Chathuchak bölgesinde çöken 33 katlı gökdelenin enkazında sürdürülen arama kurtarma çalışmalarında 9 kişinin cansız bedenine ulaşıldı, 79 kişi hâlâ kayıp.

Birleşmiş Milletler’e bağlı insani yardım kuruluşları, tıbbi malzeme eksikliğine dikkat çekiyor. Dünya Gıda Programı (WFP) Myanmar Direktörü Michael Dunford, yardım çalışmalarının zorluklarını BBC’ye değerlendirdi:

ABD'den vize almak zorlaştı: İşte Trump'ın getirdiği yeni kural ABD'den vize almak zorlaştı: İşte Trump'ın getirdiği yeni kural

“Müdahale etmek için gerçekten mücadele ediyoruz. Çatışmanın sona ermesine ihtiyacımız var... İnsani yardım erişimine ihtiyacımız var ve operasyonlarımızı derhal ölçeklendirme kabiliyetine ihtiyacımız var.”

Dunford, enkazdan kurtarılanlar için önceliklerinin yiyecek, su, sağlık, temizlik ve barınak olduğunu da vurguladı.