Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Birleşmiş Milletler (BM) Geleceğin Zirvesi diyalog toplantısında yaptığı açıklamada, başkent Tiran'da egemen ve bağımsız bir Bektaşi devleti kurmayı planladıklarını duyurdu. Bu yeni devletin, dini ve idari konularda bağımsız olacağı ve ılımlılık, hoşgörü ile barış içinde bir arada yaşamı teşvik etmeyi amaçlayacağı ifade edildi.

Arnavutluk Bektaşi Devletine Onay Verdi

Başbakan Rama, BM Genel Kurulu öncesinde düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, kurulacak Bektaşi devletinin hoşgörü ve barışın merkezi olacağını vurguladı. Arnavutluk’un tarihi boyunca hoşgörü ve insan haklarına saygı gösterdiğini belirten Rama, Bektaşi tarikatının da bu değerleri temsil ettiğini ifade etti.

Vatikan'a Benzer Bir Yapı

Dünya Bektaşiler Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, yeni kurulacak Bektaşi devleti, Vatikan benzeri bir yapıya sahip olacak. Dini ve idari meseleler, Arnavutluk’tan bağımsız olarak yürütülecek ve devlete yalnızca üst düzey din adamları ve yöneticiler vatandaşlık alabilecek. Devletin liderliğini Bektaşi lideri Baba Mondi ve bir konsey yürütecek. Bu yeni devletin dini liderliğin ötesinde bir amacı olmayacağı ve tamamen manevi değerler üzerine inşa edileceği belirtildi.

İsrail'in saldırıları devam ediyor: Hizbullah komutanı Kubeysi öldürüldü! İsrail'in saldırıları devam ediyor: Hizbullah komutanı Kubeysi öldürüldü!

Kadınlara ve Alkol Tüketimine Serbestlik

Arnavutluk’taki Bektaşi lideri Edmond Brahimaj, namıdiğer Baba Mondi, yeni devlette alkol tüketimine izin verileceğini ve kadınların istedikleri şekilde giyinebileceklerini ifade etti. Baba Mondi, devletin yönetiminde sevgi ve nezaketin esas alınacağını vurguladı. Ayrıca, yeni Bektaşi devletinin, ordusu, sınır güvenliği veya mahkemeleri gibi resmi devlet kurumlarına sahip olmayacağı ve isminin "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" olacağı açıklandı.

Bektaşilerin Arnavutluk’taki Yeri

Bektaşi tarikatının Arnavutluk'taki kökleri, 13. yüzyıl Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Arnavutluk’un 2,4 milyonluk nüfusunun yaklaşık %50’si Müslüman ve Bektaşiler Müslüman nüfusun %10’unu oluşturuyor. Bektaşilik, hoşgörü ve mistik anlayışla bilinen bir inanç sistemi olarak Arnavutluk’ta etkili bir dini grup olarak varlığını sürdürüyor.

Edi Rama'nın Açıklamaları Dikkat Çekti

Başbakan Rama, BM toplantısında Arnavutların tarih boyunca insanlık sevgisini somutlaştırdıklarını ve bu sevgiyi Bektaşi devletinde de yaşatmak istediklerini belirtti. “Arnavutlar, Nazilerden Yahudileri korumuş, Afganistan’da Taliban rejimi sonrası Afganlara sığınma sağlamış ve Rahibe Teresa’yı dünyaya sunmuş bir millettir. Bektaşi devleti de bu hoşgörü ve barış mesajını daha da güçlendirecek bir yapı olacak,” dedi.

Editör: İrem Nur Kaya