GÖZDEN KAÇMASIN

Bakan duyurdu: Türksat 6A'nın uzay yolculuğu devam ediyor

Türkiye'nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, başarıyla test ediliyor. Ekim'de asıl yörüngesine gönderilmesi planlanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu Türksat 6A'nın uzay yolculuğunun başarıyla sürdüğünü açıkladı. Uraloğlu, "Ekim ayı sonunda Türksat 6A'yı 15 yıl boyunca görev yapacağı 42 derece Doğu yörüngesine göndermeyi planlıyoruz" dedi.

Temmuz ayında 50 derece Doğu test yörüngesine ulaştırılan Türksat 6A'nın antenlerinin açılmasıyla başlayan test süreci başarıyla devam ediyor. Bakan Uraloğlu, uydunun yörünge manevralarıyla 35 bin 786 kilometre yükseklikte sabitlendiğini ve tüm fonksiyonlarının normal olduğunu belirtti.

Türksat 6A, Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu olarak, 50 derece doğu yörüngesinde sekiz farklı sistemde test ediliyor. Uraloğlu, uydunun yerli üretim oranının yüzde 80'in üzerinde olduğunu vurgulayarak, projede ASELSAN, TUSAŞ ve CTECH gibi firmaların yer aldığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın Türkiye'yi haberleşme uydusu üreten 11 ülke arasına soktuğunu ve uydunun 15 yıl boyunca hizmet vereceğini açıkladı. Ayrıca, Türksat 6A’nın Türkiye’nin mevcut uydu kapasitesini artıracağını ve Asya'nın geniş bir bölgesine hizmet sunacağını belirtti. Uraloğlu, "Artık uluslararası alanda rekabet edebilecek 84 adet yerli ve millî uydu ekipmanımız var. Bu deneyimi ihraç edeceğiz" dedi.