Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Meclis'e sunulan yeni vergi paketiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, paketin dar gelirli vatandaşları etkilemeyeceğini vurguladı.

Bakan Şimşek, yeni vergi düzenlemelerinin uzun süren bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti. "Yeni vergi paketini 'çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması' ilkesiyle hazırladık. Bu doğrultuda dar gelirli vatandaşlarımıza ek yük getirmemek için gerekli önlemleri aldık," dedi. Şimşek, düzenlemelerin vergi adaletini sağlamak, kayıt dışılığı önlemek ve vergide etkinliği artırmak amacıyla hazırlandığını ifade etti.

Türkiye 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etmeyi hedefliyor Türkiye 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etmeyi hedefliyor

Çok Uluslu Şirketlere Asgari Kurumlar Vergisi

Yeni teklifle, yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euroyu aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergilendirme yapılan ülkelerdeki şube ve iştiraklerine asgari %15 kurumlar vergisi getiriliyor. Bu düzenleme, OECD kurallarına uyumlu olarak hazırlandı ve şirketlerin her durumda %15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor.

Kurumlar Vergisinde Güvenlik ve Verimlilik

Kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi hesaplamalarına yönelik yeni bir güvenlik müessesi getiriliyor. Beyan edilen kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının %10'undan az vergi ödenemeyecek. Ayrıca, yeni işe başlayanlar için 3 yıl boyunca asgari vergi alınmayacak, mevcut yatırım teşvik belgeleri korunacak.

Yap-İşlet-Devret Modeline Artırımlı Vergi

Yap-işlet-devret modeliyle büyük yatırımlar yapan kurumların kazançlarına %30 oranında artırımlı kurumlar vergisi uygulanacak. Yatırım fon ve ortaklıklarının kazanç istisnaları da yeniden düzenlenecek ve kar dağıtım şartına bağlanacak.

Serbest Bölgelerde Vergi İstisnasına Sınırlama

Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların vergi istisnası, yalnızca ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Yurt içi satışlardan elde edilen kazançlar vergilendirilecek.

Ceza Düzenlemeleri

Yeni teklifte, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artırılıyor. Başkasına ait pos cihazı veya IBAN kullananlara ağır cezalar geliyor. Ayrıca, kayıt dışı faaliyetlere yönelik vergi ziyaı cezaları artırılıyor ve mükelleflerin uzlaşma hakları sınırlandırılıyor.

Editör: Nehir Durdağı