İki kentte orman yangını: Havadan karadan müdahele ediliyor! İki kentte orman yangını: Havadan karadan müdahele ediliyor!

Karabük'te "Türkiye Buluşmaları" kapsamında düzenlenen "STK ve İş Dünyası Buluşması" programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Karabük'te "Türkiye Buluşmaları" kapsamında düzenlenen "STK ve İş Dünyası Buluşması" programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye'nin büyümesinin temellerini sağlamlaştırmayı hedeflediklerini belirterek, enflasyon ve cari açıkla mücadele konusunda net hedefler ortaya koydu.

Bakan Şimşek, Mayıs ayında %75’e kadar çıkan enflasyonun Ağustos ayında %52'ye düştüğünü belirtti. Bu düşüşün devam edeceğini vurgulayan Şimşek, "Enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş patikası içindeyiz" dedi. Merkez Bankası'nın tahminlerine göre enflasyonun bu yıl %42’ye yakın bir seviyede kapanacağını, gelecek yıl %17,5'e ve 2026 sonunda tek haneye düşeceğini öngördü.

Şimşek, Türkiye'nin cari açığının sürdürülebilir bir düzeye indirildiğini belirterek, bu yıl cari açığın milli gelire oranının %1,7’ye düşürüldüğünü ve gelecek 3 yıl boyunca bu oranın %1-2 aralığında tutulmasının hedeflendiğini söyledi. Cari açık konusunda geçmişe göre büyük bir başarı elde edildiğini belirten Şimşek, “Bu düzeydeki cari açıkla hem dış borcu azaltıyoruz hem de rezerv birikimi sağlıyoruz” dedi.

Türkiye'nin rezerv yeterliliğini artırdığını vurgulayan Şimşek, geçen yıl OVP öncesi brüt rezervlerin 98,5 milyar dolar seviyesinden 156 milyar dolara yükseldiğini açıkladı. Swap hariç net rezervlerin ise eksi 60,5 milyar dolardan 30 milyar dolar civarına yükseldiğini belirten Bakan, bu sayede Türkiye'nin rezerv sorununu çözdüğünü ve Türk Lirası'na olan güvenin arttığını ifade etti.

Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden peyderpey çıkışın bir diğer önemli hedefleri olduğunu belirtti. KKM'nin bakiyesinin 144 milyar dolardan 46 milyar dolara düşürüldüğünü belirten Şimşek, "Türk Lirası'nın toplam mevduat içerisindeki payı %32'den %53'e çıktı. Bu, Türk Lirası'na olan güvenin yeniden tesis edildiğinin göstergesi" dedi.

Türkiye'nin kredi derecelendirme notunu tekrar yatırım yapılabilir seviyeye çıkartmakta kararlı olduklarını belirten Bakan Şimşek, uygulanan Orta Vadeli Program'ın kredi derecelendirme kuruluşları tarafından olumlu değerlendirileceğini ve Türkiye'nin notunun yükseltilmesinin hızlanacağını söyledi.

Şimşek, Türkiye'nin dijital ve yeşil dönüşüm konularında ciddi adımlar attığını belirtti. "HIT-30" programı kapsamında belirlenen 284 ürünle dış ticaret açığının yarısına neden olan ürünler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Şimşek, girişimcilere uygun maliyetli kredi desteği verdiklerini kaydetti. Ayrıca, yapay zeka alanındaki gelişmelere de değinen Bakan Şimşek, Türkiye'nin yapay zeka hazırlık endeksinde benzer ülkelerden daha iyi durumda olduğunu ifade etti.

Editör: Nehir Durdağı