EKONOMİ

Bakan Uraloğlu: ‘Akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz'

Bakan Uraloğlu, Akıllı Ulaşım Sistemleri ile seyahat sürelerini kısaltmayı, trafik güvenliğini artırmayı ve enerji verimliliği sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye genelinde Akıllı Ulaşım Sistemleri’ni (AUS) yaygınlaştırma çalışmalarını hızlandırdıklarını belirtti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip kamyonunun trafiğe kapalı alanda gerçekleştirdiği test sürüşüne katılan Uraloğlu, akıllı ulaşım teknolojilerinin trafik güvenliğini artıracağını, seyahat sürelerini kısaltacağını ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sunacağını ifade etti.

"Otonom Taşımacılığa Geçiş İçin Önemli Adımlar Atıyoruz"

Etkinlikte konuşan Bakan Uraloğlu, otonom araç teknolojilerinin şehir dışı lojistik merkezleri arasında sürücüsüz lojistik imkânı tanıyacağını vurguladı. Uraloğlu, "Araç sayısındaki artış ve karbon emisyonlarının yükselmesi otomotiv sektörünü yeni teknolojilere yöneltti. Akıllı ulaşım sistemleri ve otonom araçlar bu sürecin merkezinde yer alıyor," dedi.

AB'nin "2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi" ve benzinli ile dizel araç satışlarının 2035'te yasaklanacağına dikkat çeken Uraloğlu, Türkiye'nin de benzer hedeflere yönelik çalışmalar başlattığını belirtti. "Ülkemizin ürettiği yerli ve milli aracımız Togg’u sadece elektrikli olarak üretiyoruz. Elektrikli ve otonom araçlar artık hayatımızın bir gerçeği" ifadelerini kullandı.

Akıllı Yollar ve Otonom Araçlar

Bakan Uraloğlu, otonom araçların optimum performans gösterebilmesi için yolların da akıllı ulaşım sistemleriyle donatılması gerektiğini belirtti. Uraloğlu, bu sistemlerin lojistik firmalarına yüzde 40'a varan maliyet tasarrufu sağlayacağını ve bu tasarrufun tüketicilere de yansıyacağını vurguladı.

Uraloğlu, ayrıca Türkiye’nin AUS projeleri kapsamında ülke genelinde önemli yatırımlar yaptıklarını ifade ederek, "Mevcut kara yolu ağlarımızı akıllı ve otonom teknolojilerle donatmaya devam ediyoruz," dedi. AUS bileşenleri olarak, trafik hizmetleri sistemleri, kameralar, olay algılama sistemleri, meteoroloji istasyonları ve diğer akıllı cihazların kullanımının yaygınlaştırıldığını belirtti.

"Ulusal AUS Yazılımı Geliştiriyoruz"

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin ilk ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri mimarisi ve yazılımını geliştirdiklerini belirterek, "Kooperatif Akıllı Ulaşım Sistemlerine (K-AUS) yönelik merkezi yazılım platformu projesi üzerinde çalışıyoruz. Proje tamamlandığında, tüm Karayolları Bölge Müdürlükleri tarafından kullanılacak" dedi.

Projenin İstanbul’da belirlenen test koridorunda hayata geçirileceğini ve bu kapsamda 5G gibi yeni iletişim altyapılarının test edileceğini de ekledi. Uraloğlu, projenin tamamlanmasının 2026 yılında planlandığını söyledi.

Test Sürüşü Başarıyla Tamamlandı

Uraloğlu, konuşmasının ardından Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip kamyonu ile gerçekleştirilen test sürüşüne katıldı. Testin başarıyla tamamlandığını belirten Bakan "Ülkemizde bir ilk olan bu projenin, Türkiye'de otonom araç geliştirme faaliyetlerine de öncülük edeceğine inanıyorum," dedi.