Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, CNN Türk canlı yayınında tarım destekleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yumaklı, mazot ve gübre desteğinin hiçbir üründe kaldırılmadığını vurgulayarak, "Her ürüne temel destek verilecek, ayrıca stratejik ürünlere ilave planlı üretim desteği sağlayacağız" dedi. Üretim planlaması kapsamında 13 stratejik ürün ve yem bitkilerinin belirlendiğini de sözlerine ekledi.

Mazot ve Gübre Desteği Devam Ediyor

Bakan Yumaklı, çiftçilerin temel desteklere ek olarak planlı üretim desteği alacağını belirtti. Mazot ve gübre desteğinin ürün bazlı düzenlendiğini söyleyen Yumaklı, stratejik ürünler arasında buğday, arpa ve baklagillerin bulunduğunu, bu ürünlerin belirlenmiş havzalarda ekilmesi durumunda ilave destek sağlanacağını ifade etti. Bu kapsamda, buğday ve arpa için 342 TL ek planlı üretim desteği verileceği açıklandı.

Üretim Planlaması ve Destekler

Türk Telekom CEO'sundan faturalardaki fahiş artışlara "Damacanalı" savunma Türk Telekom CEO'sundan faturalardaki fahiş artışlara "Damacanalı" savunma

Yumaklı, Türkiye genelinde yapılan çalışmalarla her bölgede hangi ürünlerin ekilmesi gerektiğinin belirlendiğini ve desteklerin sadeleştirildiğini vurguladı. Tarımsal desteklerin 165 kalemden 3 ana başlığa indirildiğini belirten Bakan, bu desteklerin "Temel Destekler", "Planlama Desteği" ve "Üretim Geliştirme Desteği" adı altında toplandığını açıkladı.

Stratejik Ürünler ve Su Kısıtı Destekleri

Stratejik ürünler arasında hububat, baklagil ve yağlı tohumların yer aldığını belirten Yumaklı, bu ürünlerin üretimine ek olarak su kısıtı olan bölgelerde ekim yapılması halinde ilave su kısıtı desteği de verileceğini ifade etti. Ancak su tüketimi fazla olan mısır gibi ürünler için su kısıtı desteği sağlanmayacağını ekledi.