Masterchef'ten elenen Hakan'dan zehir zemberek açıklamalar Masterchef'ten elenen Hakan'dan zehir zemberek açıklamalar

ABD'nin finanse ettiği Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi NCBI, balık ve süt ürünlerinin birlikte tüketilmesinin gıda zehirlenmesine yol açmadığını ortaya koydu. Hatta bazı uzmanlar, bu kombinasyonun kemik sağlığı için faydalı olduğunu vurguluyor. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var.

Balık ve süt ürünleri, hızlı bir şekilde bozulabilen gıdalar olduğundan, sadece bayat oldukları durumlarda zehirlenmeye neden olabilir. Uzmanlar, taze olduğu sürece balık ile yoğurdun birlikte tüketilmesinin sakıncalı olmadığını belirtiyor. Bayat balıkta "histamin" adı verilen bir proteinin miktarı artar; bu protein, yoğurtta da bulunur. Eğer her ikisi bir arada tüketilirse, vücuttaki histamin seviyesi yükselebilir ve bu da zehirlenmeye yol açabilir. Bu nedenle, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünlerini tüketmek iyi bir önlem olabilir.

Yoğurt, güçlü bir probiyotik kaynağıdır ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkiler yaratır. Gastrointestinal hastalıkların riskini azaltan yoğurt, ishal ve kabızlık sorunlarına karşı da faydalıdır. Ayrıca, protein açısından zengin olan yoğurt, tokluk hissi vererek kilo kontrolüne yardımcı olur. Düzenli yoğurt tüketimi, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlayarak diş sağlığını korur. Balık ise omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Yapılan bir araştırmaya göre, haftada beş ve daha fazla balık tüketen menopoz sonrası kadınların kalp krizi riski, hiç balık tüketmeyenlere göre yüzde 30 daha azdır.

Ayrıca, omega-3 yağ asitleri hafıza kaybını önlerken beyin ve sinir sistemine de olumlu etkiler sağlar. Balık, A vitamini ve fosfor içeriğiyle göz sağlığını desteklerken, kemik kaybını önlemek için de önemli bir besin kaynağıdır. Protein açısından zengin olan balık, doyurucu özelliği ile de beslenme planlarında yer almalıdır.

Editör: Emine Koç