Elazığ merkezli yeşil reçete operasyonu: 17 kişi tutuklandı! Elazığ merkezli yeşil reçete operasyonu: 17 kişi tutuklandı!

Karadeniz'de bu sezon palamut avı son yılların en bereketli dönemini yaşarken, hamsi avında benzer bir durum söz konusu değil. Yöre balıkçıları, "Denizde palamudun bol olduğu yıl hamsi olmaz" tecrübesine dayanarak, deniz suyunun soğumasıyla hamsinin çıkmasını umut ediyor.

Balıkçılar havaların soğumasını bekliyor
Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, palamudun hamsiyi yediği yönünde yaygın bir inanış olduğunu belirtti. Hamsi için deniz suyunun bir an önce soğumasını beklediklerini vurgulayan Mutlu, "Son yirmi yılda balıkçıların 5 gün üst üste denize çıkamadığı günler oldu. Hamsi konusunda deniz suyunun soğumasını umuyoruz. Şu anda palamut, Hopa, Tirebolu ve Zonguldak taraflarında iyi durumda. Palamutun süreceğini tahmin ediyoruz. Hamsinin görülmemesi kaygılarımızı artırdı, umarım birkaç gün içinde hamsi de ortaya çıkar" dedi.

Hamsi avında kaygı artıyor
Hamsinin belli bölgelerde görüldüğüne dair bilgiler aldıklarını ifade eden Mutlu, "Sularda biraz soğuma var. Bazı arkadaşlarımız, belli bölgelerde hamsinin kütlesel olarak olduğunu bildiriyor. Palamut bir balığı yiyip besleniyorsa umarım bu hamsi değildir. Havanın soğuması hamsinin çıkışı için önem taşıyor. Son iki yıldır palamut, göç ederken farklı bir döngü izliyor. Şu an Doğu Karadeniz'de yoğun bir av söz konusu. Bu sezon palamut, hamsinin yerini aldı. Kaygımız, hamsinin göçünün son yıllarda 1-1,5 ayda tamamlanması. Umarım bu yıl 2-3 ay sürer ve güzel bir av sezonu geçiririz. Palamut, şu anda hamsinin boşluğunu doldurmuş durumda. Havanın soğumasıyla hamsinin ortaya çıkması, hem balıkçılar hem de vatandaşlar için sevindirici olacak" şeklinde konuştu.

Editör: Emine Koç