Türkiye'nin milli gururu Bayraktar TB2 SİHA, Hırvatistan Savunma Bakanlığı ile yapılan anlaşma sonrası NATO ve AB üyesi bir ülkenin daha envanterine katıldı. Zagreb’de düzenlenen imza töreninde, Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anusic ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, tarihi anlaşmayı imzaladı.

Yüzde 93 yerlilik oranıyla üretilen Bayraktar TB2, Kasım 2024 itibariyle NATO üyesi 6 ülkenin ve AB üyesi 4 ülkenin envanterinde yer alıyor. Sadece askeri operasyonlarda değil, sivil görevlerde de üstün başarı sağlayan bu milli SİHA, 950 bin saatlik uçuş süresiyle Türk havacılık tarihinin en uzun süre havada kalan hava aracı unvanını taşıyor.

Bayraktar TB2, bugüne kadar birçok kritik görevde kilit rol oynadı:

Plastik poşetlerin fiyatı değişiyor! Plastik poşetlerin fiyatı değişiyor!
  • Karabağ Zaferi: 30 yıllık işgalin sona erdirilmesinde aktif rol oynadı.
  • Uluslararası Operasyonlar: Farklı coğrafyalarda çatışma ve savaşlarda üstün performans sergiledi.
  • Sivil Görevler: Deprem, sel, orman yangını ve arama kurtarma operasyonlarında etkin şekilde görev aldı.

Özellikle 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde 2417 saatlik uçuş gerçekleştirerek arama kurtarma çalışmalarına büyük katkı sağladı.Bayraktar TB2, 27 bin 30 feet irtifayla Türkiye irtifa rekorunu kırarken, 2019’da Kuveyt’teki zorlu şartlarda 27 saat 3 dakika kesintisiz uçtu. Ayrıca 2024’te gerçekleştirdiği otonom fıçı tonosu manevrasıyla dünya havacılık tarihinde bu manevrayı başaran ilk ve tek SİHA oldu.

2003’ten bu yana öz kaynaklarıyla çalışmalarını sürdüren Baykar, gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde ediyor. 2023 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren firma, savunma ve havacılık sektöründe lider konumda. Bugüne kadar 34 ülkeye Bayraktar TB2 ve 10 ülkeye Bayraktar Akıncı TİHA ihraç eden Baykar, küresel SİHA pazarındaki liderliğini pekiştiriyor.