ABD Başkanı Joe Biden'ın, Demokrat Parti başkan adaylığından çekilme kararı dünya kamuoyunda şok etkisi yarattı. Biden'ın bu kararı, kendi danışmanları ve üst düzey yetkililer için bile büyük bir sürpriz oldu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 2024 başkanlık seçimleri için Demokrat Parti başkan adaylığından çekilme kararı, dünya gündemine bomba gibi düştü. Biden’ın çekilme kararının kendi danışmanlarına bile sürpriz olduğu ortaya çıktı. BBC’nin aktardığına göre, Biden’ın üst düzey Beyaz Saray yetkilileri ve kampanya ekibi, tüm hafta boyunca Başkan’ın yarışta kalma konusunda kararlı olduğunu ifade ediyordu.

Cumartesi günü, Biden'ın danışmanları, Başkan'ın Covid-19 izolasyonundan döndüğünde izlemesi için bir kampanya takvimi hazırlıyordu. Ancak, Biden Delaware’deki evinde Covid-19 ile mücadele ederken, adaylıktan çekilmesi için artan baskıyı değerlendiriyordu. Pazar sabahı Biden, adaylığını sürdürme kararından vazgeçti.

Cumartesi akşamüstü, Biden en yakın danışmanlarından oluşan bir ekiple bir araya geldi. Bu ekipte, Steve Richetti, baş stratejist Mike Donilon, özel kalem müdürü yardımcısı Annie Tomasini ve eşi Jill Biden’ın özel kalem müdürü Anthony Bernal yer aldı. Bu toplantıda, anketler incelendi ve Biden’ın Trump’ı yenme şansı olup olmadığı tartışıldı.

ABD'de başkanlık yarışı giderek kızışıyor! Trump'tan Harris'e sert eleştiriler... ABD'de başkanlık yarışı giderek kızışıyor! Trump'tan Harris'e sert eleştiriler...

Biden kampı, Başkan’ın yarışta kaldığı senaryoda bu hafta daha fazla Demokrat'ın kendisine çekilmesi yönünde bir çağrı yapmasını bekliyordu. Ancak, pazar sabahı Biden, 50 yıllık siyasi kariyerinin en zor kararını vererek adaylıktan çekildi. Kararın alınmasından sonra Biden ve Donilon, Başkan’ın aday olmayacağını duyuracağı açıklamayı hazırlarken, Richetti de açıklamayı yayma ve Biden’ın ekibini bilgilendirme görevini üstlendi.

Pazar sabahı kesin kararını verdikten sonra Biden, ayrı ayrı özel kalem müdürü Jeff Zients, kampanya başkanı Jen O'Malley Dillon ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i arayarak durumu bildirdi. Yerel saatle 13.45 sularında, en üst düzey Beyaz Saray yetkilileriyle bir video görüşmesi yaptı. Bu toplantının bitiminden hemen sonra, Biden’ın adaylıktan çekildiğini duyuran açıklama yayımlandı.

BBC’ye konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, “Biden birkaç gündür bu konu üzerine düşündüğünü söyledi. Kararı sadece yakın çevresiyle paylaşmış” dedi. Birçok Beyaz Saray görevlisi ve seçim kampanyası çalışanı, Biden’ın planlarından haberdar değildi ve adaylıktan çekildiğini sosyal medya üzerinden öğrendi.

Tartışma Konusu: Biden’ın adaylıktan çekilme kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu karar, Demokrat Parti ve 2024 seçimleri için ne anlama geliyor? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!

Editör: İrem Nur Kaya