ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya Rusya’ya karşı yürüttüğü savaşta destek olmak amacıyla yaklaşık 8 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin Beyaz Saray ziyareti öncesinde açıklama yapan Biden, Ukrayna'nın özgürlüğünü savunmasında ABD'nin kararlılıkla yanında olduğunu belirtti.

Biden, yaptığı yazılı açıklamada Ukrayna’nın, Rus saldırganlığına karşı yaklaşık 3 yıldır süren mücadelesinde önemli başarılar elde ettiğini ve ABD'nin bu süreçte Ukrayna'nın yanında yer aldığını vurguladı. Biden, "Ukrayna'ya galip gelmesi için ihtiyacı olan desteği sağlamak yönetimimin en önemli önceliği oldu" ifadelerini kullandı.

Biden, Ukrayna'nın kazanması için yapılması gereken daha çok iş olduğunu belirterek, Savunma Bakanlığı’na Ukrayna'ya güvenlik yardımı sağlama konusundaki çabaların artırılması yönünde talimat verdiğini açıkladı. Yardımın 2,4 milyar dolarlık kısmının, ek hava savunma, insansız hava aracı sistemleri ve havadan karaya mühimmatın yanı sıra Ukrayna'nın savunma sanayisini güçlendirmek için kullanılacağı ifade edildi.

Biden ayrıca, Ukrayna'nın hava savunmasını daha da güçlendirmek için ek bir Patriot hava savunma bataryası ve ek Patriot füzeleri sağlanması talimatını verdi. Ayrıca, Ukrayna Hava Kuvvetleri'nin kapasitesini artırmak amacıyla gelecek yıl 18 F-16 pilotunun daha eğitiminin destekleneceğini belirtti.

Biden, Rusya'nın yaptırımları delmesini ve kara para aklamasını önlemek için Adalet Bakanlığı, Hazine Bakanlığı ve ABD Gizli Servisi’nin uluslararası ortaklarla koordineli olarak küresel kripto para ağını bozmak için harekete geçtiğini de duyurdu.

Arkeologlar, Çin'de dünyanın en eski peynirini keşfetti Arkeologlar, Çin'de dünyanın en eski peynirini keşfetti

Ukrayna Savunma Temas Grubu'nun, önümüzdeki ay Almanya'da liderler düzeyinde bir araya geleceğini belirten Biden, "ABD, Ukrayna'ya bu savaşı kazanması için ihtiyaç duyduğu desteği sağlamaya devam edecektir" dedi.

Editör: Nehir Durdağı