Bilim insanları, kalbin iç yapısını detaylı gösteren  bir teknoloji geliştirdi. Hiyerarşik Faz-Kontrast Tomografisi (HiP-CT) adlı bu X-ışını yöntemi, kalbi insan saçının yarısı inceliğinde gösterebiliyor. Teknoloji, kalbi kesmeden tüm yapısını inceleme imkanı sunarak, doktorların kalp hastalıklarını daha iyi anlamalarını ve yeni tedaviler geliştirmelerini sağlıyor.

Telegram'a uyarı: Kontrol edilmezse erişim engeli yolda! Telegram'a uyarı: Kontrol edilmezse erişim engeli yolda!

Bu teknoloji, kalbin tamamını gösterirken aynı zamanda çok küçük detaylara kadar yakınlaşma imkanı sunuyor.University College London'dan araştırmacılar, bu yeni yöntemle bir sağlıklı ve bir hasta kalbi incelediler. Kullandıkları teknik, Hiyerarşik Faz-Kontrast Tomografisi (HiP-CT) adı verilen özel bir X-ışını yöntemi, bu yöntemle kalbin yapısını insan saçının genişliğinin yarısı kadar küçük ölçekte (20 mikrometre) gösterebiliyor.

Bu teknolojinin en önemli özelliği, kalbi kesmeden tüm yapısını görebilmesi. Böylece doktorlar, kalp ritim bozuklukları gibi hastalıkların altında yatan nedenleri daha iyi anlayabilecek ve yeni tedavi yöntemleri geliştirebilecekler.Çalışma, dünyanın en güçlü X-ışını kaynağına sahip Avrupa Sinkrotron Radyasyon Tesisi'nde (ESRF) gerçekleştirildi. Yüksek radyasyon dozu nedeniyle bu yöntem şu an için sadece bağışlanmış kalplerde kullanılabiliyor.

Araştırmacılar,  yeni görüntüleme tekniğinin kalp hastalıklarını anlama ve tedavi etmede çığır açacağına inanıyorlar. Gelecekte daha fazla kalbi inceleyerek, yaş, cinsiyet ve hastalık türlerine göre farklılıkları anlamayı hedefliyorlar.

Her kalbin görüntülenmesi, normal bir BT taramasından bir milyon kat daha fazla veri üretti. Bu büyük veri miktarının işlenmesi, teknolojinin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri

Dünya çapında en büyük ölüm nedeni olan kardiyovasküler hastalıklarla mücadelede önemli bir adım olarak görülüyor. Tıp dünyası, bu yeni teknolojinin getireceği imkanları heyecanla bekliyor.

Kalp Görüntü

Editör: Nehir Durdağı