İstanbul
Az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi POLİTİKA BM oylamasında 'çekimser' kalanlar ile Gazze diplomasisi!

BM oylamasında 'çekimser' kalanlar ile Gazze diplomasisi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail-Filistin savaşında barışı sağlamak, sivil can kaybını azaltmak için çekimser kalan ülke liderleri ile bir dizi görüşme trafiğine girmesi bekleniyor.

Filistin oylamasında çekimser kalan ülkeler için Türkiye'nin diplomasi trafiği hız kazanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsrail-Filistin savaşında barışı sağlamak, sivil can kaybını azaltmak için çekimser kalan ülke liderleri ile bir dizi görüşme trafiğine girmesi bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin arasındaki çatışmaların durması ve ateşkesin bir an önce sağlanması için diplomatik girişimlerini yoğunlaştıracak. Çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bugüne 30’a yakın liderle yüz yüze ya da telefonla görüşen Erdoğan, Gazze diplomasisini hızlandıracak.

Erdoğan telefon diplomasisine öncelik vererek BM Genel Kurulu’ndaki Filistin oylamasında çekimser kalan ülkeleri hedef alacak. Ürdün tarafından ortaya konulan ve Türkiye de dahil 50’ye yakın ülkenin eş sunucusu olduğu karar, 193 üyeli BM Genel Kurulu’nun Özel Acil Filistin oturumunda oylanmış, 45 “çekimser” ve 14 “hayır” oyuna karşı 120 oyla kabul edilmişti. BM kararında, “Acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunularak, çatışmaların durdurulması” talebi yer almış, Gazze’ye insani erişim ve malzeme sevkiyatının kolaylaştırılması için gerekli adımların atılması gerektiği belirtilmişti.


Riyad’daki İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısından sonraki süreçte bu çekimser ülkeleri, BM kararını kabul eden 120 ülkenin tarafına çekmeyi hedefleyen Erdoğan, bu amaçla çekimser oy kullanan ülkelerin liderleriyle gerek telefonla gerek yüz yüze görüşme yaparak ateşkese destek vermeleri için gayret gösterecek.
Böylece uluslararası kamuoyunun önce ABD ardından İsrail üzerindeki baskısının artırılması yolunda çaba sarf edilecek. Erdoğan, İİT zirvesi dönüşünde yaptığı açıklamada özellikle telefon diplomasisine ağırlık vereceğine işaret etmişti.

Telefon diplomasisinin yanında Erdoğan’ın bu ay içinde yapacağı yurt dışı ziyaretlerin de bu yönde etkili olması bekleniyor. 17 Kasım’da Almanya’ya ziyarette bulunacak olan Erdoğan, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere batıya Filistin konusunda mesajlar verecek. Erdoğan 21 Kasım’da da Cezayir’e gidecek. Erdoğan, bu ziyaretinde de ateşkes ile ilgili Afrika ülkelerini hedef alacak.Ankara, Filistin diplomasisi açısından önemli bir konuğu da kasım ayında ağırlayacak. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 28 Kasım’da Erdoğan’ın davetine icabetle Türkiye’ye gelecek.

Erdoğan’ın Gazze’ye gıda ve ilaç başta olmak üzere yardımların Refah Sınır Kapısı üzerinden ulaştırılmasını sağlayan Mısır’a da bir ziyaret gerçekleştirmesi planlanıyor.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *