Et ürünlerinde sıkı denetim başladı Et ürünlerinde sıkı denetim başladı

Sosyal güvencesi olmayan vatandaşların yararlandığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) için borç süreleri daralıyor. SGK, borcu olanlara tebligatlar göndermeye başladı. Yılbaşına yaklaşırken, yeni düzenlemeler bekleniyor; aksi takdirde 1 Ocak'tan itibaren GSS borcu bulunan kişiler sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak.

GSS, yeşil kart uygulamasının yerini alarak, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşlarını kapsıyor. Ülkede 9 milyondan fazla kişi GSS kapsamına alındı ve brüt asgari ücretin yüzde 3'üne denk gelen aylık prim ödemeleri gerekiyor. 2024 için bu tutar 600 lira olarak belirlenmişti. Prim ödeme gücü olmayanlar, gelir testi yaptırarak sağlık hizmeti alabiliyor. Aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini aşmadığını belgeleyenler için primler devlet tarafından karşılanıyor. Gelir testi yaptırmayan ve prim borçlusu olanlara ise tebligatlar gönderiliyor.

Borçların ertelenmesi için TBMM gündeminde bir 'torba yasa' ile düzenleme yapılabileceği ifade ediliyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı kararıyla GSS prim borçlularının sağlık hizmetlerinden yararlanma süresinin uzatılması da gündemde. Geçen yıl, bu hak 31 Aralık 2024'e kadar uzatılmıştı. GSS prim borçlarını sorgulamak için E-Devlet üzerinden "GSS Sorgulama" sayfasına erişilebilir. Burada mevcut tescil bilgileri ve borç durumları görüntülenebilir.

Editör: Emine Koç