Kalp krizi ve kalp damar hastalıkları, dünya genelinde en yaygın ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Kalp sağlığını korumak için günlük alışkanlıklarınıza özen göstermek önemli. Her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp damar hastalığına yakalanıyor. Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar, hava kirliliği gibi faktörler kalp sağlığını olumsuz etkiliyor.

Postacı dan 600 milyon liralık vurgun! Postacı dan 600 milyon liralık vurgun!

Kalp ve damar sağlığı için sağlıklı beslenmek şart. Ancak sofranızda sıkça bulunan bazı gıdalar kalp sağlığınıza zarar verebilir. Bu sağlıksız besinler, damarları sertleştirerek kalp krizini tetikleyebilir.

İşlenmiş Şarküteri Ürünleri
Salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş şarküteri ürünleri kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu ürünlerin çoğu, koruyucu olarak sodyum nitrat içeriyor. Vücut için toksin olan nitrat, iç iltihabı artırabilir ve damar sertleşmesine yol açarak kalp krizini tetikleyebilir.

Ketçap ve Barbekü Sosu
Ketçap, marketlerde en çok satılan soslardan biri ve özellikle patates kızartmasıyla sıklıkla tüketiliyor. Ancak uzmanlar, ketçaptaki yüksek sodyum oranını uyarıyor. Sadece iki yemek kaşığı ketçapta 320 miligram sodyum ve 8 gram şeker bulunuyor. Barbekü sosu da benzer şekilde yüksek sodyum içeriğine sahip; birkaç kaşığında 310 miligram sodyum bulunabiliyor, bu da kalp sağlığı için risk oluşturuyor.

Tuz
Tuz, birçok hastalığı tetikler; kalp hastalığı da bunlardan biri. Sodyum kaynağı olan tuzun aşırı tüketimi, damarların tıkanmasına neden olabilir. Kalp sağlığını korumak için sofra tuzundan uzak durulması öneriliyor.

Editör: Emine Koç