SAĞLIK

Canan Karatay 'süper besin' dedi: Her gün yiyene hastalık uğramıyor

Canan Karatay tarafından "süper besin" olarak seçildi. Hem metabolizmayı düzenliyor hem de kas onarımı sağlayıp yağ yakımını hızlandırıyor.

Röportajları, açıklamalarıyla Türkiye'nin en dikkat çeken doktorlarından olan Prof. Dr. Canan Karatay, süper gıda olarak nitelendirdiği besini açıkladı. Bu yiyeceğin hem lezzetli hem de şifalı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karatay, her gün tüketilmesini önerdi.

Sabah gazetesinin haberine göre Prof. Dr. Canan Karatay'a göre sağlıklı yaşamın sırlarından biri olan yumurta, birçok önemli besin değerini içerisinde bulundurması sayesinde vücut için gerekli tüm ihtiyaçları kolayca karşılıyor.

Yumurtanın Çin kültüründe de önemli bir yeri bulunmakta. Hamile ve lohusa olan kadınların günde on defa yumurta tüketmeleri oldukça yaygın bir gelenek. Bu sayede yumurta içerisinde bulunan kolin isimli maddenin bebeğin beyin gelişiminde önemli bir rol oynuyor.

Prof. Dr. Canan Karatay, yumurtanın kilo verme sürecinde de son derece etkili olduğunu belirtti.

Oldukça düşük kalorili bir besin olan yumurta doğru miktarda tüketilirse kas kazanımını sağlar, göbek çevresinde bulunan yağlardan kurtulmaya yardımcı olur.

Ancak Prof. Dr. Karatay' göre yumurtanın "süper besin" olabilmesi için tüketilecek yumurtanın fabrika değil serbest tavuk yumurtası olması gerekiyor.

Canan Karatay beyaz dokusunda dokuz farklı amino asit bulundurduğunu ve vücut için gerekli olan proteinlerin temel maddesi amino asitlerin doğal şekilde vücuda girmesi adına yumurta tüketiminin sağlık açısından büyük bir önemi olduğunu söyledi.

Aynı zamanda sarı dokusunda ise A - D - E ve K vitaminlerini, omega-3, omega-6,ve folik asit barındıran yumurtanın sarı veya beyaz kısmının ayrılmadan bütün bir şekilde yenmesini öneriyor. Günde 10 adet yenmesi önerilen yumurta öğünler arası düzenli paylaşılarak tüketilmeli…

NASIL PİŞİRDİĞİNİZ FAYDASINI ETKİLİYOR

Karatay'ın yumurta tüketiminde dikkat çektiği bir diğer önemli konu haşlanma derecesi. Çok uzun süre haşlanması sonucunda yumurtada trans yağ meydana gelerek proteinin bozulması sonucu sarı kısmının çevresinin yeşil renge döndüğü gözlemlenir. Bu sağlıksız durumun yaşanmaması haşlanma süresi 10 dakikayı geçmemelidir.

Ayrıca yumurtayı yağda kavurmak yerine kayısı ve rafadan kıvamda yemenin daha sağlıklı olduğunu da ekledi.

İŞTE YUMURTANIN DİĞER FAYDALARI:

GÖZ HASTALIKLARINI ÖNLEMEYE YARDIMCI OLUR

Yumurtanın sarı kısmında yoğun şekilde karoten mevcuttur. Bu madde kataraktın önlenmesinde oldukça önemli bir rol oynar.

EKLEM VE KAS PROBLEMLERİNE KARŞI FAYDALIDIR

Yumurtanın içerisinde bulunan D vitamini kemik ve eklem rahatsızlıklarına iyi gelir.

KANSER HÜCRELERİ İLE SAVAŞIR

Yumurtada bulunan vitamin ve mineraller antioksidan özelliği gösterip kanser ve enfeksiyonlarla savaşır.

YARALARIN İYİLEŞMESİNE YARDIMCI OLUR

İçerisinde bulunan yüksek protein sayesinde kasın onarımına ve yaraların iyileşmesine katkı sağlar.

UYARI: Hassasiyeti ve alerjisi olan kişilerin tüketmeden önce mutlaka bir uzmana danışması tavsiye edilir.