İşte çörek otunun bilinmeyen faydaları! İşte çörek otunun bilinmeyen faydaları!

Hem lezzeti hem de sağlıklı besin değerlerine sahip olması nedeniyle kuruyemişler, diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasındadır.

Buna karşın kuruyemişlerde bulunan yüksek kalori miktarı, düzenli tüketilmemesi halinde vücutta yağlanma ve aşırı kilo problemlerine neden olabilir. Türkiye'de özellikle akşam yemeklerinden sonra çay ve kahve eşliğinde tüketilen kuruyemiş çeşitlerinden hangisinin sağlığımız için en faydalı olduğunu hiç düşündünüz mü?

Hiçbir kuruyemişi tek başına zararlı olarak nitelemek mümkün değildir. Ancak kuruyemişler, uygulandıkları işlemler ya da tüketen kişinin özelliklerine göre sağlığımız için bir tehdit haline gelebilir. En sevilen kuruyemişlerden fındık, kavrularak tüketilmesi halinde bütün faydalı özelliklerini kaybetmesinin yanı sıra, kanserojen bir hale dönüşüyor.

İşte sağlığımız için en faydalı kuruyemişler...

KURU ÜZÜM

Türkiye'de bolca bulunmasına rağmen, talebin az olması nedeniyle ihracatta kullanılan kuru üzüm, en sağlıklı yemiş türleri arasında yer alır. Özellikle Asya ülkelerinde her gün tüketilen kuru üzüm, hafıza üzerinde güçlendirici etkilere neden oluyor.

Neuchâtel Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Japonya'da yaşayan insanların çok daha güçlü hafızalara sahip olmasının bir gerekçesi de beslenme alışkanlıkları olarak belirtilirken, Asya'daki toplulukların rutin diyetlerinin arasında bol bol kurutulmuş meyvelerin bulunduğu aktarıldı.

BADEM

En sevilen kuruyemişlerin arasında yer alan badem, aynı zamanda bir şifa deposudur. Sindirim sisteminin çalışmasını hızlandıran badem, kilo verme sürecini destekleyen besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bol miktarda E vitamini içeren badem, çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilir.

ANTEP FISTIĞI

Tatlılarda ve çikolatalarda bol bol kullanılan antep fıstığı, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Bu sağlıklı yağlar, kalp sağlığını destekler, kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürür ve iyi HDL kolesterol seviyelerini artırır.

Bitkisel bir protein kaynağı olan antep fıstığı, kas gelişimi ve onarılmaları için önemlidir. Lezzeti nedeniyle sık sık tercih edilen antep fıstığı, hücresel sağlık, enerji metabolizması ve sinir sistemi fonksiyonu için de oldukça faydalı bir besindir.

Editör: İrem Nur Kaya