Özgür Özel’den Hulusi Akar’a sert eleştiri: “Kazı Kazan Gibi Kazıdık” Özgür Özel’den Hulusi Akar’a sert eleştiri: “Kazı Kazan Gibi Kazıdık”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 20. Olağanüstü Kurultayı, Ankara'da ATO Congresium'da tamamlandı. Kurultayda parti tüzüğünde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni tüzüğe göre, kongrelerde başkan adayı olabilmek için kongre üye tamsayısının en az yüzde 10'unun, en fazla yüzde 15'inin yazılı önerisi gerekecek. Ayrıca, genel başkan adayı olmak için gereken imza oranı yüzde 5 ila 10 arasında olacak ve bu sınırlar aşılamayacak.

Seçim Yöntemleri ve Kontenjan Düzenlemeleri

Yeni tüzük, TBMM üyeliği için adayların belirlenmesi yöntemlerinde de değişiklikler öngörüyor. Parti Meclisi (PM), il örgütlerinin görüşü doğrultusunda ön seçim, aday yoklaması veya merkez yoklaması yöntemlerinden birine karar verecek. Ayrıca, milletvekili aday listelerinde yüzde 15 genel merkez kontenjanı uygulanacak ve her seçim çevresinde listelerin ilk sırasına engelli aday yerleştirilecek.

Üst Üste 3 Dönem Sınırı

Yeni tüzükte en fazla üç dönem üst üste milletvekili, belediye başkanı ya da belediye meclis üyesi olma kuralı getirildi. Bu sınır, 27. dönemden itibaren uygulanacak. Ancak, partinin milletvekili çıkaramadığı seçim çevrelerinde bu kural MYK ve PM kararıyla esnetilebilecek.

Editör: Sinan Saygı