ABD Hazine Bakanlığı yapay zekâ sayesinde 4 milyar dolarlık dolandırıcılığı önledi ABD Hazine Bakanlığı yapay zekâ sayesinde 4 milyar dolarlık dolandırıcılığı önledi

Çin’de hızla yaygınlaşan hayvan kafeleri, evcil hayvanların "mama parası" kazanmalarına olanak tanıyor. Fujian eyaletinin Fuzhou kentinde yaşayan 27 yaşındaki doktora öğrencisi Jane Şue, 2 yaşındaki Samoyed cinsi köpeği OK’i yarı zamanlı bir işte çalıştırarak onun da sosyal bir hayata sahip olmasını sağladı. Hayvan kafesi sektörü Çin'de giderek büyüyor. Ziyaretçiler, 30 ile 60 yuan (145-290 TL) arasında değişen giriş ücretleri ödeyerek kafelerdeki hayvanlarla vakit geçiriyorlar.

Bazı mekanlar ise giriş ücreti talep etmiyor; yalnızca bir kahve siparişi vermek yeterli oluyor. Birçok kişi, evcil hayvanlarını bu kafelere gönderiyor ve hayvanlar, insanlar gibi sabah işe gidip akşam eve dönüyor.

Bir kafe sahibi, sosyal medya paylaşımında "Kedi kafesinde çalışma karşılığında ne maaş veriliyor?" sorusuna esprili bir şekilde yanıt vererek, çalışan kedinin vergiler düştükten sonra 5 kedi maması konservesi kazandığını belirtti. Ancak bu fırsata herkes erişemiyor. 33 yaşındaki öğretmen Xin Xin, kedisi Zhang Bu’er için iş bulmakta zorlanıyor. Adı "Aptal değil" anlamına gelen Zhang Bu’er’in özgeçmişi 8 Eylül’de Xiaohongshu platformunda paylaşılsa da Pekin’de ona iş veren çıkmamış. Çin'deki ilk kedi kafesi 2011 yılında Guangzhou'da açıldı ve 2023 itibarıyla bu sayı 4 bini geçti. Evcil hayvanların sosyal hayatta daha fazla yer bulması, modern yaşamın yeni bir parçası haline geliyor.

Editör: Emine Koç