Üvey anneler, resmiyette nüfus kütüğüne kayıtlı oldukları üvey annelerinin çocuğu görünmelerine rağmen gerçekte onun çocuğu değildirler.
Bu durumda, İslam miras hukukuna göre onun bıraktığı mala mirasçı olamazlar. Ancak, asıl varisler isterlerse başkalarına olduğu gibi üvey annelerine de kendi haklarından bir şeyler verebilirler.
Nitekim Nisa suresinde '' miras taksiminde kendilerine pay düşmeyen akrabalar, yetimler ve fakirler hazır bulunursa onlarda maldan birşeyler verin ve onlara gönüllerini alacak kadar güzel sözler söyleyin. ''buyurmaktadır. (Nisa; 4/ 8)
***
Hadis; Abdurrahman b. Ebu Bekre ra Peygamber efendimizden şöyle buyurdu: '' Resulullah sav ; Size büyük günahların en büyüğünü Söyliyeyimmi ?'' diye üç kez sordu. Bunun üzerine biz, '' Evet ey Allah'ın resulü'' diye cevap verdik.
Bunun üzerine, '' Allah'a ortak koşmak ve anne babaya eziyet etmektir'', buyurdu. (Buhari)
Ebu Derdanın rivayeti, Peygamber sav şöyle buyurdu; '' Anne, baba, kişinin cennete girmesine vesile olacak ana kapılarından birisidir. Bu kapıdan girme fırsatını kaybetmek ya da değerlendirmek artık senin arzuna kalmış!'' (Tirmizi).
Abdurrahman İbn. Avf'in işittiğine göre resulullah sav şöyle buyurdu; '' Yüce Allah şöyle buyurdu; Ben Rahman'ım, akrabalık bağlarının adı da rahimdir. Ona kendi ismimden türeyen bir isim verdim. Onunla ilişkiyi sürdürenle ben de ilişkimi sürdürürüm; onunla ilişkiyi kesenle ben de ilişkimi keserim''. (Ebu Davud)
Hz. Enes ra Peygamber sav den şöyle buyurdu: '' Kim rızkının bollaştırılmasını ya da ecelinin geciktirilmesini arzu ediyorsa, akrabalık bağlarını korusun. (Buhari)
Ebu Hureyre ra Peygamberimizden rivayet ediyor: '' Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi komşusunu rahatsız etmesin. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, ya hayır söylesin ya da sussun. (Ebu Davud)