GÖZDEN KAÇMASIN

Covid ile kalp 3 yıl tehlikede: İşte riski en az olan kan grubu

Covid aşılarından sonra kalp krizi ölümlerinin arttığı ortaya çıkmıştı. Bu sonuç aynı zamanda, aşılar mı tehlikeli yoksa virüs mü sorusunu gündeme getirmişti.

ABD’deki Cleveland Kliniği ile Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin uzmanları, İngiltere’deki 250 bin kişinin sağlık verilerine dayanarak Kovid-19 ile kalp krizi arasındaki bağlantıyı araştırdı. Araştırmada, Kovid-19 atlatanların teşhisten sonra üç yıla kadar kalp krizi ve felç geçirme riskinin iki kat fazla olduğu ortaya çıktı. BBC Türkçe’ye konuşan Cleveland Klinik Lerner Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Dr. Stanley Hazen, “Kovid bedeni yeniden yapılandırıyor ve risk üç yıl sürüyor” dedi.

Pıhtılaşma ve kriz

 Ağır Kovid-19’u hastaneye kaldırılmak şeklinde tanımlayan Dr. Hazen şunları söyledi: “Kovid’i ağır geçirenlerin kalp krizi riski, kalp hastalığı geçmişi olanlara eşdeğer. Ağır Kovid, zaman içinde kan pıhtılaşması sonrası kalp krizi ve felç geçirme riskini artırıyor. Araştırmanın en önemli bulgusu, söz konusu riskin hastaya Kovid teşhisi konulduktan sonraki üç yıl boyunca devam etmesi. Dünya çapında bir milyardan fazla insanın Kovid geçirdiğini göz önüne alırsak, bu araştırmanın bulgularına dayanarak Kovid nedeniyle küresel olarak kalp ve damar hastalıklarının artacağını söyleyebiliriz.”

'O RH kan grubunda risk daha az'

Araştırmada, Kovid-19 ile ortaya çıkan kalp hastalığı riskinin, kan grubuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiği de tespit edildi.

Buna göre, 0 RH kan grubunda riskin daha az olduğu, Kovid’e yakalanan 0 RH kan grubu sahiplerinde kalp krizi geçirme riski 4 kat artarken, diğer tüm kan grubuna sahip kişilerde riskin 7 katına çıktığı belirlendi.

Krizi önleyecek tedbir alınmalı

ABD’deki ünlü kalp sağlığı merkezi Cleveland Klinik’te önleyici kardiyoloji alanında hizmet veren Dr. Stanley Hazen, Kovid geçiren hastalarda önleyici kalp sağlığı tedbirlerini arttırdığını söyledi. Dr. Hazen, “Kovid geçiren kişilerdeki yüksek risk, kalp-damar hastalıklarını önleyici tedbirler alınması gerektiğini gösteriyor. Kişinin Kovid geçirmesi, kalp-damar hastalıkları riskini azaltmaya yönelik önleyici yaklaşımlar tasarlarken dikkate alınmalı” dedi.