Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümünde KKTC’de yaptığı açıklamalar, Yunanistan’da büyük yankı uyandırdı. Erdoğan’ın konuşmaları, Yunan basınında geniş yer buldu ve çeşitli tepkilere neden oldu.

Türkiye ve Mısır ortak bildiriye imza attı: Peki bu ne anlama geliyor! Türkiye ve Mısır ortak bildiriye imza attı: Peki bu ne anlama geliyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katıldı. Tören sırasında yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta federal bir çözümün mümkün olmadığını belirten Erdoğan, Yunanistan’a yönelik sert mesajlar verdi.

Erdoğan, konuşmasında “Aynı suda iki kez yıkanılmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varılmaz. Kıbrıs'ta federal bir çözümün mümkün olmadığına inanıyoruz. Müzakerelere, yıllar önce İsviçre'de bıraktığımız yerden devam edelim demenin kimseye faydası yoktur. Biz müzakereye, görüşmeye, Kıbrıs'ta kalıcı barışı ve çözümü sağlamaya hazırız. Çözüm yolunda uzatılan hiçbir eli havada da bırakmayız.” ifadelerini kullandı.

Bu açıklamalar, Yunanistan’da büyük tepkilere yol açtı. Yunan gazeteleri, Erdoğan’ın sözlerini “Eyvah Türkler geliyor!”, “Akdeniz'de büyük gövde gösterisi”, “Türkler bir gece ansızın gelebileceğini hatırlatıyor” gibi başlıklarla duyurdu. Protothema gazetesi, Erdoğan'ın açıklamalarını “Erdoğan işgal altındaki topraklardan kışkırtmayı sürdürüyor” başlığıyla verirken, CNN Greece “Erdoğan işgal topraklarında” başlığını kullandı.

Kathimerini gazetesi ise, Erdoğan'ın "Miçotakis'le görüştüm. 'Sataşma yapma' dedim" sözlerine atıfta bulunarak, “Erdoğan işgal altındaki topraklardan seslendi: Kıbrıs'ta federal çözüm mümkün değil” başlığını attı. Gazete, Erdoğan'ın “Kuzey Kıbrıs göz bebeğimiz, ruhumuzun bir parçası” ifadeleriyle Türkiye’nin adadan elini çekmeyeceğini belirttiğini vurguladı.

Iefimerida gazetesi de, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, işgal altındaki Kıbrıs'a çıkarma yaptı” sözleriyle okurlarına ulaştı. Gazete, Erdoğan’ın “Kıbrıs'ta kalıcı barış ve çözüm için müzakereye hazırız” şeklindeki sözlerini provokatif olarak nitelendirdi.

Editör: İrem Nur Kaya