Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl sonuna kadar vatandaşların e-Devlet üzerinden kira kontratlarını yapabileceklerini duyurdu. Bu adım, bürokrasinin azaltılması ve dijital dönüşümün hızlandırılması amacıyla atılıyor.

Dijitalleşmede Büyük Adım

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Koordinasyon toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dijitalleşme alanında yapılan çalışmaları değerlendirdi. 2018 yılından bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen toplantılar sayesinde e-Devlet Kapısı'nda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Yılmaz, ulusal veri sözlüğü, veri ihtiyaç envanteri, bütünleşik hizmet tasarımı ve memnuniyet anketleri gibi alanlarda çalışmaların başlatıldığını ve bu süreçte yapay zekâ ve büyük veri ile ilgili kararların hayata geçirildiğini vurguladı.

Yılmaz, ayrıca yeşil ve dijital dönüşümü kapsayan 12. Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın odağında yer aldığını ifade etti ve dijital dönüşüm sürecini güçlü bir şekilde sürdürmeye kararlı olduklarını belirtti.

e-Devlet Kullanıcı Sayısında Büyük Artış

Cevdet Yılmaz, 1 Ağustos 2024 itibarıyla e-Devlet Kapısı'nın 66 milyonu aşan kullanıcı sayısına ulaştığını ve Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 96'sının e-Devlet Kapısı kullanıcısı olduğunu açıkladı. Yılmaz, bu rakamın Türkiye'de dijital okuryazarlığın artışını gösterdiğini belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin 2024 yılı Avrupa Komisyonu e-Devlet Kıyaslama Raporu'nda AB ortalamasının üzerinde puan alarak 37 ülke arasında 10. sırada yer aldığını ve kullanıcı desteği, dijital posta, temel veri kaynakları ve sınır ötesi kullanıcı desteği gibi alanlarda tam puan alarak lider ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

Geleceğe Yönelik Hedefler

Cevdet Yılmaz, önümüzdeki dönemde siber güvenliğin güçlendirilmesi, yerli ve milli yazılımların yaygınlaştırılması ve bilgi tabanlı ekonomik gelişimin hızlandırılması gibi hedeflerin bulunduğunu dile getirdi. Ayrıca, ulusal yapay zekâ stratejisi kapsamında 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planının yayımlandığını ve milli teknoloji hamlesi doğrultusunda çeşitli stratejilerin hayata geçirileceğini duyurdu.

e-Devlet'te Yeni Hizmetler

Konuşulan rakam ortaya çıktı: Asgari ücret kaç TL olacak? Konuşulan rakam ortaya çıktı: Asgari ücret kaç TL olacak?

Yıl sonuna kadar, e-Devlet Kapısı kullanıcıları kira kontratlarını elektronik ortamda yapabilecekler. Ayrıca, 'Özel sigortalarım' hizmetiyle kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek bir noktadan erişim sağlayabilecek. Yeni mobil cüzdan uygulaması sayesinde kullanıcılar, internet bağlantısı olmayan ortamlarda da dijital cüzdanlarındaki verileri kamu hizmetlerinde kullanabilecekler.

Yakın dönemde yürütülen çalışmalar kapsamında, belediye hizmetlerinin kategorize edilmesi ve yaygınlaştırılması sağlanarak, 494 belediyeye ait 3.981 dijital hizmet e-Devlet Kapısı'nda sunulmaktadır. Bu gelişmeler, Türkiye'nin dijitalleşme sürecinde büyük adımlar attığını göstermektedir.

Editör: Nehir Durdağı