Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) geldi. Ercan Havalimanı'nda yaptığı açıklamada Yılmaz, "Türkiye olarak Kıbrıs Türklerinin haklı davasını uluslararası topluma anlatmaya devam edecek ve KKTC’ye desteğimizi sürdüreceğiz" dedi. KKTC Başbakanı Ünal Üstel ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim tarafından karşılanan Yılmaz, Türkiye ile KKTC arasındaki işbirliğini güçlendirmek için önemli adımlar atacaklarını belirtti.

Gündemde İktisadi İşbirliği ve Enerji Güvenliği Var

Yılmaz, Lefkoşa'daki temaslarında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Üstel ve hükümet yetkilileriyle projeler ve Kıbrıs meselesindeki güncel gelişmeler üzerine görüşmeler yapacak. 2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yılmaz, KKTC’ye aktarılacak kaynakların verimli kullanılacağını ve tasarrufa öncelik verdiklerini ifade etti. Ayrıca, KKTC’nin enerji arz güvenliği konulu bir istişare toplantısı düzenleneceğini ve bu soruna sürdürülebilir çözümler bulunacağını belirtti.

Yeni Projeler ve Protokoller

Yılmaz, KKTC'de yapılacak projelerden bahsederken, yakında açılacak olan Yeni Girne Askeri Hastanesi için Başbakan Üstel ile bir protokol imzalayacaklarını söyledi. Bunun yanı sıra, 1974 Barış Harekâtı şehitlerinin yakınları ve gaziler için Türkiye'deki haklara benzer hakların tanınacağı yeni bir protokol de imzalanacak. Yılmaz, "KKTC’li şehit yakınları ve gazilere sosyal tesisler, burs önceliği gibi birçok hak sağlayacağız" dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan sert tepki: “Ayşenur’un Kanının Hesabını Soracağız" TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan sert tepki: “Ayşenur’un Kanının Hesabını Soracağız"

Türkiye’nin KKTC’ye Destek Mesajı

Doğu Akdeniz’deki istikrarın önemine değinen Yılmaz, Kıbrıs Türklerinin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü hakları tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecine girilemeyeceğini vurguladı. Kıbrıs Türk halkına yönelik izolasyonların kaldırılması ve KKTC’nin uluslararası alanda hak ettiği konuma gelmesi gerektiğini belirten Yılmaz, Türkiye’nin bu konudaki kararlılığını yineledi.

Editör: Sinan Saygı