Türkiye'yi yasa boğan ve yöneticilerin ihmalkarlığı nedeniyle 50 bini aşkın yurttaşın enkaz altında can vererek öldüğü Kahramanmaraş depremlerinin ardından gözler Marmara'da olması beklenen Büyük İstanbul Depremi'ne çevrildi.

Son zamanlarda Türkiye beşik gibi sallanmaya devam ederken büyük depremin ne zaman olacağı ise merak konusu. 

Gülben Ergen ve Didem Arslan birbirine girdi! Açtı ağzını yumdu gözünü Gülben Ergen ve Didem Arslan birbirine girdi! Açtı ağzını yumdu gözünü

ANA DEPREMİN YAKLAŞTIĞINA İŞARET EDER"

Jeoloji Yüksek Mühendisi Beytullah Saraç, fay hatları üzerindeki depremlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Saraç, “Bir fayda çok küçük de olsa deprem olması o fayın diri fay olduğunu gösterir. Fay hattında ana deprem yakın zamanda meydana gelmişse ve o kırılmış fayda küçük depremler oluyorsa, depremler kalan streslerin boşalmasıdır. Ama bir fayda ana depremin üzerinden çok fazla zaman geçmişse ve yeniden büyük deprem üretmesinin zamanı yaklaşmışsa, o fay üzerindeki irili ufaklı depremler bu fayda ana depremin yaklaştığına işaret eder. Bir de creep dediğimiz küçük depremler vardır, bunlar ise küçük hareketlerle o fayda stresin boşalarak birikmemesini sağlayan depremlerdir” diye konuştu.

DEPREM BEKLENEN İLLERİ VE FAY HATLARINI TEK TEK SIRALADI

Saraç yaşanan son depremleri de değerlendirerek "Ne yazık ki, ülkemizde afete dönüşecek depremler sona ermiş değil. Adana-Osmaniye fayları, Erzincan’ın doğusu Yedisu ve Karlıova fayları, İzmir Narlıdere fayı, Aydın-Denizli Menderes vadisi fayları, Çanakkale-Balıkesir Sarıköy fayı gibi pek çok fay ve şehir sayılabilir. Öncelikli olarak bu şehirlerimizin ve de bütün şehirlerimizin depreme ve diğer afetlere hazırlanması gerekiyor." diyerek deprem beklediği illeri ve fay hatlarını açıkladı.

Editör: İrem Nur Kaya