Vergi bir vatandaşlık görevidir; zekat ise dini bir yükümlülüktür. Ayrıca zekat ile vergi; mükellefiyet, temel gaye, oran, miktan ve harcanacağı yerler bakımından birbirinden farklıdır. (Tevbe; 9/ 60)
Bu itibarla, devlete ödenen vergiler zekat yerine geçmez. Zekatın ayrıca verilmesi gerekat, fakirlere, miskinlere yolda kalmışlara, öksüz ve yetimlere birde: Müellefetü'l-kulub) olanlara verilir.
Hastanelere alınan cihazlar zekat yerine geçer mi:
Zekatın verilebileceği yerler Kur'anı Kerim de ismen sayılarak belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, yoksullar, esaretten kurtulacaklar, Allah yolunda cihat edenler. Fi sebilillah yolda kalmışlara, zekat toplamak için görevliler ve öğrencilere.
Bu ayette belirtilenler kurum değil bireylerdir. Buna göre zekat bizzat bireye veya onun vekiline verilmelidir. Bu genel ilkeye göre adı ne olursa olsun kurumlara zekat verilmez.
Ancak halka hizmet veren bu gibi kurumlara gönüllü yardımlar yapabilir.
***
Hadis; Kardeşinin başına gelen bir şeye sevinip gülme. Sonra Allah ona merhamet edip seni o şeyle imtihan eder. (Tirmizi)
Ebu Hüreyre ra peygamberimizden rivayet ediyor: ''Bir bedevi, mescide girdiğinde iki rekat namaz kıldı ve sonra şöyle dua etti:
''Allah'ım! Bana ve Muhammede merhamet et. Başka hiç kimseye merhamet etme. Bunun üzerine Allah Resulü şöyle buyurdu; '' Geniş ve bol alanı daralttın''. Hadis no: (204)
Kişi dua ederken, kendinden başlayıp, anne baba ve diğer mümin kardeşlerine de dua etmelidir.